A NASA mérései szerint az idei volt a legforróbb nyár

2023. szeptember 15.

Hírek

A mérések kezdete, vagyis 1880 óta az idei volt a legmelegebb nyár a Földön – közölte a NASA jelentésében. Az idei nyár melegrekordjával a globális felmelegedés hosszú távú tendenciája folytatódik.

Német asztronauta mesélt arról, hogy hogyan látszik az ukrajnai háború az űrből

2022. május 21.

Hírek

Az ukrajnai harcok a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) is láthatók – nyilatkozta Matthias Maurer német űrhajós. A május elején az ISS-ről a Földre visszatérő asztronauta elmondta: az űrállomás 90 perc alatt kerüli meg a Földet, és közben az űrhajósok jól látják bolygónkat az ISS ablakain keresztül.

A vártnál gyorsabb a tengerszint emelkedése

2022. május 9.

Hírek

Egyes térségekben évente már 3-4 milliméterrel emelkedik a tenger szintje – derül ki az adatokból, amelyeket tudósok tucatjai gyűjtöttek Új-Zéland tengerpartja mentén az elmúlt öt évben egy nagyszabású kutatási program keretében. Új-Zéland 2 legnagyobb városát, Wellingtont és Aucklandet veszélyezteti a leginkább a klímaváltozás.

Íme a videó az északi-sarkvidéki jég zsugorodásáról

2021. szeptember 24.

Hírek

Elérte idei legkisebb kiterjedését az északi-sarkvidéki jég szeptember 16-án, miután tavasszal és nyáron folyamatosan zsugorodott. A műholdas mérések 1978-as kezdete óta ez a 12. legkisebb kiterjedése az északi félteke nyári jégtakarójának – közölte a NASA.

Sajnos “aranyfolyót” fényképezett a NASA Peru felett

2021. február 13.

Hírek

Nem azért fénylik, mert arany. A Nemzetközi Űrállomásról készült felvételen ugyan csak a napfény miatt csillan meg a sok-sok apró gödörben a víz. A háttérben azonban mégis az arany áll: a gödröket a mohó garimperók (aranyásók) mélyítették Perunak a Madre de Dios folyóról elnevezett tartományának esőerdejében. A kép 15×15 km-es területet mutat az óceánokat összekötő… Tovább »

Beboríthatja a glóbuszt az ausztrál tűzvész füstje

2020. január 14.

Hírek

Az ausztráliai bozóttüzek közvetve az egész Föld időjárását befolyásolhatják. A NASA kutatói műholdfelvételek segítségével december vége óta tanulmányozzák az Ausztráliából terjedő füst és aeroszolok terjedését.

Ez történne, ha a Föld összes jege elolvadna

2019. április 28.

Hírek

2015-ben a NASA azt találta, hogy a tengerek szintje a vártnál gyorsabb ütemben emelkedik. Animáción mutatták meg, milyen hatással lesz ez a földrészek arculatára. Az űrügynökség számításai szerint, ha a jelenlegi trend folytatódik, és az összes gleccser és poláris jégsapka elolvad, a tengerszint-emelkedés az elkövetkező évtizedekben elérheti a 65,8 centimétert is, aminek katasztrofális következményei lesznek.… Tovább »