Botanikai szakmunkákban nevének rövidítése: Csapody

2022. november 9.

Hírek

„Én mindig azt mondom, hogy növényrajzoló vagyok, tehát nem művész, s nem is tudós, hanem a természetnek egy alázatos másolója. Sokaknak a Kis növényhatározóból lehet ismerős Csapody Vera munkássága. Az állami díjas botanikus, matematika–fizika tanár, növényrajzoló Budapesten 1985. november 6-án hunyt el.

A fantomtól a megörökítettig: egy „orchidióta” szerelmei

2021. január 27.

Hírek

Tizenévesen szeretett bele a hazai vadon élő orchideákba. Ma már a Debreceni Egyetem professzoraként kutatja, fotózza a kosborféléket. A napokban jelent meg 22. könyve. A magyarországi orchideák átfogó terepi útmutatója kapcsán Molnár V. Attila botanikus arról is mesélt, hogy hol, és hogyan kerülnek elő még ma is új fajok, hogyan változnak temetkezési szokásaink, és a… Tovább »

Ez milyen fa? Nézd meg a Fa Bookot a mobilodon!

2018. május 11.

Hírek

A hazai erdőkben előforduló 111 fa- és cserjefaj, illetve fajcsoport terepi azonosításában nyújt segítséget az Országos Erdészeti Egyesület által fejlesztett fahatározó applikáció. A hasznos útitárs ingyenesen letölthető Android és iOS operációs rendszerekre.

A történelem lapjai – Jávorka Sándor növényhatározója

2015. szeptember 4.

Hírek

A Magyar Természettudományi Múzeum a hónap műtárgyának szeptemberben Jávorka Sándor A magyar flóra kis határozója című könyvét választotta. Amellett, hogy a tudományos igényű ismeretterjesztés egyik alapműve, a huszadik századi történelmi viszontagságok nyomát is magán viseli.

Készül a világ legnagyobb növényhatározója

2012. április 24.

Hírek

Négy vezető botanikai intézet dolgozik a Föld összes növényfajának katalogizálásán. A hatalmas munka terveik szerint 2020-ra készül el, ekkorra kerül fel az internetre a legalább 400 ezer faj. A kutatók szerint ebből jelenleg mintegy 100 ezer fajt veszélyeztet a kihalás.