Ismét idős erdőt gyilkolt le illegálisan a vízügy Tiszaugnál

2020. augusztus 12.

Hírek

Augusztusban újabb illegális tarvágás történt Tiszaugnál védett, állami erdőterületen, melynek ismét egy közel 100 éves erdőrészlet esett áldozatul. A januári eset után a valódi felelősségre vonás elmaradt, és ez pár hónapon belül a második súlyos természetkárosítás a környéken.

Magyarországon ide nem kellenének fák

2020. május 4.

Hírek

Átfogó kutatás bizonyítja, hogy a sztyeppébe hajló környezeti feltételekkel rendelkező Duna–Tisza közén biztosan nem jó ötlet újabb erdőket telepíteni. Míg máshol a fák javítják a talaj vízellátottságát, itt ellenkező hatást érnek el, az elsivatagosodás veszélyét növelik.

Azt se tudják, hogy hány nyárfa kivágását szavazták meg

2017. augusztus 31.

Hírek

A Fővárosi Közgyűlés úgy szavazta meg tegnap valamennyi kanadai nyárfa kivágását, hogy nem tudta pontosan, hány darab van belőle és hol. Amíg a szocialista idők nem őshonos fája ellenséggé lett, ma Kínából hozunk be gyorsan növő császárfát (oxyfát). Ez is agresszív, gyorsan nő, és sikerült már a Hármashatár-hegyre is elültetni belőle természetvédelmi területre 300-at. A… Tovább »

Likvidálják Budapest kanadai nyárfáit

2017. augusztus 31.

Hírek

A fővárosi önkormányzat által felügyelt közterületeken 2025-ig kivágják az összes kanadai (vattázó) nyárfát – döntött tegnap a Fővárosi Közgyűlés. A kivágott kanadai nyárfák helyére – a jogszabályi előírásoknak megfelelően – új fákat telepítenek majd.

Nyár és a fűz fajtabemutatóval egybekötött szakmai nap

2017. augusztus 29.

Helyszín: Tolnasziget

Sajtótájékoztatók

„Innovációs tapasztalatok az ártéri erdők őshonos fafajainak génmegőrzésében, szaporítóanyag-gazdálkodásában, valamint a nemesített fajták hasznosításában” címmel a Gemenc Zrt. és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) közös fajtabemutatót szervez.

Őshonos fajokkal váltják ki a nyárfákat

2017. április 14.

Hírek

Az önkormányzat döntése értelmében elkezdődött a nyárfák kiváltásának több éves programja Százhalombattán. A cél az, hogy olyan fajokkal helyettesítsék a nyárfákat, amelyek erősebbek, ellenállóbbak és főként kevésbé zavarják, veszélyeztetik a lakosságot.

A pörbölyi óriás immár facelebbé vált

2015. augusztus 10.

Hírek

Földbe gyökerezett lábbal állnak a turisták, amikor meglátják hazánk legvastagabb fáját. S a gemenci erdőben magasodó fekete nyár valóban megérdemli a csodálatot. A Duna jobb partjának árterén, 2013 ősszel felfedezett fa kerülete 12 méter, körbeöleléséhez 7-8 ember szükséges.