Kína is betiltja az egyszer használatos műanyagokat

2020. január 20.

Hírek

Kína, a világ egyik legnagyobb műanyag-felhasználója bejelentette, hogy a tervek szerint 2020 végére nagyvárosaiban, 2022-re pedig minden városában betiltja a nem lebomló műanyagzacskókat. A kínai vendéglátóhelyeken az egyszer használatos műanyag szívószálak használatát is megtiltják.

Románia betiltja a műanyagszatyrokat

2018. március 15.

Hírek

Romániában 2019 január 1-től nem lehet forgalomba hozni vékony és vastag műanyagszatyrokat. E termékek importját már idén beszüntetik.

Fizetős? Akkor nem kérek.

2016. július 30.

Hírek

Amióta fizetni kell érte, 85 százalékkal kevesebb műanyag zacskó fogy Angliában. Tavaly több mint 7000 millió zacskó fogyott a hét legnagyobb brit szupermarket-lánc üzleteiben, az idei első hat hónapban “már csak” 500 millió.

Gallok nejlonszatyor nélkül

2016. július 3.

Hírek

Július 1, péntektől tilosak az egyszer használatos műanyagzacskók Franciaországban, írja a Local francia kiadására hivatkozva az index.

300 millió műanyag zacskóba fullad bele Magyarország

2016. június 7.

Hírek

Az emberiség egyik legnagyobb környezetvédelmi problémája a sok műanyag termék, kiváltképpen a műanyag zacskók. A fogyasztók javarésze minden egyes vásárlásnál új zacskót vásárol, ahelyett, hogy a korábban megvett, otthon a szekrény alján lapuló bevásárlótáskát használná. Ezer évig is szennyezhet egy kidobott nejlonszatyor!

Uniós nejlonzacsi harc

2016. március 3.

Hírek

Évente egy átlagos európai 200 műanyag zacskót használ, ezt kellene tíz év alatt az EU előírásai alapján ötödére csökkenteni. A péksüteményes zacskók megmenekülnek.

Tervben a nagy nejlonzacskó csökkentés

2014. november 25.

Hírek

Az Európai Parlament (EP) környezetvédelmi bizottsága jóváhagyta azt az uniós intézményközi megállapodást, amely kötelezi a tagállamokat, hogy 2019-ig a mai mennyiség felénél kevesebb nejlonzacskót használjanak fel – közölte ma az EU-jogszabálytervezet néppárti felelőse.

Leáldozóban a nejlonzacskók kora

2014. október 2.

Hírek

Évente a világban mintegy egybillió egyszer használatos műanyag zacskót használnak, vagyis közel 2 milliót minden percben, az Earth Policy Institute adatai szerint. A jövőben azonban ez a szám jelentősen csökkenhet, hiszen több lépés is történt vagy fog történni, hogy visszaszoruljon a nejlonzacskók mennyisége.

Cél a teljes uniós nejlonzacskó tilalom

2014. április 16.

Hírek

Radikálisan csökkentené a vékony nejlonzacskók számát ma elfogadott állásfoglalásával az Európai Parlament. 2017-ig a 2010-es szint felére, 2019-re pedig ahhoz képest nyolcvan százalékkal csökkentenék az 50 mikronnál vékonyabb, környezetet leginkább szennyező nejlonzacskók számát.

Uniós szatyorstop?

2012. március 20.

Hírek

Az Európai Bizottság azt fontolgatja, hogy a széndioxid-kibocsátáshoz hasonlóan szabályozná a műanyag bevásárlószatyrok használatát a környezet védelme érdekében, de a teljes tiltást sem zárja ki.