Negatív lett az áram ára – annyi a szénerőműveknek?

2024. január 28.

Hírek

Talán a klíma miatt is fordulhatott elő egy szokatlan jelenség Európában, ami épp azt mutatja, hogy a zöld jövőt illetően igenis történnek fontos dolgok. Képzeljük el, hogy az áramtermelő fizet azért, hogy a hálózat üzemeltetője átvegye tőle a megtermelt áramot! Lakossági fogyasztóként nehéz feladat.

Így lehet a tengerben tárolni a szélerőművek energiáját

2022. február 6.

Hírek

Az Ocean Grazer nevű dán startup kitalált egy módszert arra, hogyan lehet a tengeri szélerőművek által termelt energiát hatékonyan eltárolni. Nincs szükség akkumulátorokra, magát a tengervizet felhasználva el lehet tárolni a szélerőművek által termelt energiát. A megoldás tavakban is működhet.

Zuhanórepülésben a széláram költsége

2021. május 17.

Hírek

A világ legjelentősebb szélenergiás kutatólaborjában készült modellezés szerint 2035-ig 35 százalékkal, 2050-ig pedig akár majdnem a felére is visszaeshet a tengeri és a szárazföldi szélfarmok mai, fajlagos építési és üzemeltetési költsége.

Tovább szárnyal a szélenergetika – kivéve Magyarországot

2021. május 8.

Hírek

Az elmúlt években nagyot nőtt a szélenergia-ipar, közben pedig számos cég jelentette be új, egyre hatalmasabb turbinák fejlesztésére irányuló terveit, melyeket elsősorban tengeri (offshore) telepítésre szánnak. A növekedésre minden szempontból szükség is van, mivel a klímaváltozás megfékezéséhez a 2020-as rekordévhez képest is két-háromszorosára kellene fokozni a telepítések ütemét.

Károly herceg klímaegyezmény-módosításos Offshore-botránya

2017. november 9.

Hírek

Károly brit trónörökös tíz évvel ezelőtt olyan klímaegyezmény-módosításokért kampányolt, amelyből saját magánvagyon-kezelő hitbizománya közvetve anyagi hasznot húzhatott volna, ha a lobbizás sikerrel jár, és ezt annak idején nem tárta a nyilvánosság elé – egyebek mellett ez derült ki azokból a dokumentumokból, amelyek a legújabb offshore-kiszivárogtatással kerültek nyilvánosságra.

Szelek szárnyán olcsóbbodik a megújuló energia

2017. október 29.

Hírek

A tengeri szélfarmok hatékony fejlesztésének köszönhetően a szélenergia előállításakor meredek költségcsökkentést értünk el. Ez lehetőséget teremt a szélenergiával kapcsolatos 2030-as európai célkitűzések kibővítésére.