A 75 az új 65- kitolódik a nyugger korhatár?

2024. április 9.

Hírek

Komoly reformra szorulnak a világ nyugdíjrendszerei. Az emberiség öregszik, ezért egyre nehezebb fenntartani a jelenlegi állapotot. A közgazdászok közül sokan úgy vélik, hogy tömegek számára csak álom marad, hogy 65 évesen nyugdíjba vonulhatnak.

Zsákutcás magyar családpolitika: durva népességfogyás jöhet

2023. július 20.

Hírek

Magyarország lakossága még a legoptimistább forgatókönyv szerint is 8 millió alá csökken 2070-re. Friss elemzésében a KSH az ország lakosságszámának jövőbeli alakulására 3 előrejelzést készített. Ma 100 gyermekkorúra 140 idős jut, vagyis az öregedési index 140%-on áll. A mutató értéke 2060 körül akár 190%-on tetőzhet.

Megfejtették a páfrányfenyő hosszú életének titkát

2020. január 27.

Hírek

Egyszerűen nincs beprogramozva az öregedésre és egész életében a betegségek, valamint az aszály okozta betegségek leküzdését segítő kemikáliákat termel a páfrányfenyő – állapították meg amerikai és kínai kutatók, megfejtve a fafaj hosszú életének titkát.

Magányos George segíthet az élet meghosszabbításában

2018. december 7.

Hírek

A galápagosi óriásteknősök olyan genetikai variánsokkal rendelkeznek, amelyek a DNS-javítással, az immunválasszal és a rák elnyomásával állnak kapcsolatban, s ez magyarázattal szolgálhat hosszú életükre – állítja egy új tanulmány.

A hosszú élet határa – Gyermekeink életesélyei

2018. július 21.

Hírek

A társadalom és az orvostudomány fejlődése alapján a II. világháború utáni harmincéves, reményekkel teljes fellendülés időszakasza egyre hosszabb életet ígért. A várható életkor kitolódásából fakadó nyereség számos politikai vonatkozással bír, köztük említendő a nyugdíjba vonulás későbbi ideje. Mindazonáltal a tendencia nem megfordíthatatlan…

Környezeti bomba az olajipar öregedése

2018. február 6.

Hírek

Az ázsiai tulajdonú olajvállalatok – és végső soron az ázsiai-csendes-óceáni térség adófizető állampolgárai – az 1970-es és 1980-as években fúrt több tízezer olajkút leszerelése során akár 100 millió dolláros számlával is szembesülhetnek – áll a Wood Mackenzie friss tanulmányában.

Fogy, és öregszik a magyar

2017. november 22.

Hírek

Az 1870-es első népszámlálás óta egyszer sem volt ilyen alacsony a gyermekkorúak és ilyen magas az időskorúak száma Magyarországon.

Egyre szennyezőbb az öregedő magyar autóállomány

2017. augusztus 5.

Hírek

Míg tavaly 26,5 százalékkal nőtt a haszáltautó-eladás Magyarországon, az idei első fél évben ez az arány csak 11,5 százalékos. Ez azonban még mindig akkora növekedés, amely idén akár rekordot is eredményezhet az eladásokban. Eközben a kocsik átlagéletkora folyamatosan nő.

Öregedő ipari társadalmak

2017. március 2.

Hírek

Vasilis Kontis, a londoni Imperial College munkatársa és kutatótársai 35 ország adatainak elemzése során jutottak erre az eredményre, hogy az iparosodott országokban élők várható élettartama 90 év fölé emelkedhet 2030-ra. A tanulmány szerint a férfiak és a nők várható élettartama közti különbségek is csökkenni fognak. A magyarok viszont 7,5 millióan sem maradnak 2060-ra.

Elpusztult Japán legöregebb elefántja

2016. május 29.

Hírek

69 évesen elpusztult Hanako, akit még kétéves korában ajándékozott a thai kormány a tokiói Inokasira Állatkertnek. Életkora rekordnak számít a fogságban élő ázsiai elefántok között is.