Hirdetés

Magyarország lakossága még a legoptimistább forgatókönyv szerint is 8 millió alá csökken 2070-re. Friss elemzésében a KSH az ország lakosságszámának jövőbeli alakulására 3 előrejelzést készített. Ma 100 gyermekkorúra 140 idős jut, vagyis az öregedési index 140%-on áll. A mutató értéke 2060 körül akár 190%-on tetőzhet.

Mostani elemzésében a KSH az ország lakosságszámának jövőbeli alakulására három – különböző vándorlási egyenleggel számoló – előrejelzést készített.
MINDHÁROM FORGATÓKÖNYV SZERINT AZ ORSZÁG NÉPESSÉGE A JÖVŐBEN TOVÁBB FOG CSÖKKENI, CSAK ANNAK MÉRTÉKE LEHET KÉRDÉSES – szemlézte a tanulmányt a Portfolio.hu. 

  • A legoptimistább, vagyis a legnagyobb pozitív vándorlási egyenleggel (a bevándorlók és az országot elhagyók számának különbségével) számoló előrejelzés szerint is 2070-re – ha hajszálnyival is, de – 8 millió alá (egészen pontosan 7 millió 998 ezerre) csökken a lakosságszám, vagyis kevesebb mint 50 év alatt 1,6 millió fővel lehetünk kevesebben e forgatókönyv szerint.
  • A közepes forgatókönyv 7,7 milliós népességszámot valószínűsít,
  • Míg a pesszimista szcenárió 7,5 millióra teszi az ország lakosságszámát 2070-re.

Az utóbbi forgatókönyv szerint így fél évszázad alatt kétmillió fővel csökkenhet az ország lakossága.

A társadalom is elöregedik, 100 aktív korúra 23 gyermek és 32 idős jut 2023 elején. Az időskorúak eltartottsági rátája a 2030-as évek második felétől – a Ratkó-nemzedék gyermekeinek időskorba lépésével – egyre inkább emelkedni fog, írja a Portfolio.

A népesség összetételét az alapján is lehet vizsgálni, hogy az idős népesség mekkora hányadát teszi ki a gyermeknépességnek (ez az úgynevezett öregedési index). Az időskorúak száma valójában 2006 óta haladja meg a gyermekkorúakét, napjainkban száz gyermekkorúra 140 idős jut, vagyis az öregedési index 140%-on áll. A mutató értéke a következő évtizedekben folyamatosan növekszik majd, 2060 körül akár 190%-on tetőzhet, vagyis 100 gyermekkorúra 190 időskorú juthat majd.

Minden megye népessége csökkenni fog

A KSH előrejelzés szerint 2070-re feltehetően valamennyi vármegyében, illetve Budapesten is emelkedik majd az idősek aránya. A legmagasabb arányuk Zalában (31,7%), Budapesten (31,1%), Vas (29,5%) és Győr-Moson-Sopron vármegyében (28%) várható. A gyermekkorúak aránya pedig várhatóan Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében lesz a legmagasabb (16–18%) 2070-ben.

Természetesen a statisztikák nem számolnak az egyre erőteljesebb ázsiai akkugyári bérmunkás/rabszolga munkaerővel, és a Nyugat-Európába kiköltözött/ elmenekült fiatal, szülőképes magyarokra is csak becslések vannak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás