Magyarország ornitológiai nagyhatalom volt már Trianon előtt is

2024. május 20.

Hírek

A világ legelső országai közé tartoztunk, ahol megkezdődött a tudományos és természetvédelmi célú adatgyűjtést segítő madárgyűrűzés. 1902-től ünnepeljük a madarak és fák napját, s már 1906-ban törvény született arról, hogy a gyerekeknek oktatni kell a hasznos madarak védelmét. Ezek a gyökerek.

100 éve született Dr. Sterbetz István

2024. január 20.

Hírek

Száz éve, 1924. január 20-án, Nagyszénáson született a Dél-Alföld térségének egyik legnagyobb hatású természetvédelmi alakja, a nemzetközi hírű ornitológus, neves vadász- és szépíró, Dr. Sterbetz István.

130 éves a Magyar Madártani Intézet

2023. december 25.

Hírek

Százharminc esztendeje, 1893 decemberében kezdte meg munkáját a Magyar Ornithologiai Központ, a neves természettudós, Herman Ottó kezdeményezésére. A híres polihisztor volt a szervezet első igazgatója is.

Elhunyt Dr. Kovács Gábor, a Hortobágy madarásza

2023. július 21.

Hírek

Elment egy példakép, egy igazán nagyszerű és puritán ember. Dr.  Kovács Gábor a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület örökös tagja 2023. július 19.-én délután egy gyors lefolyású gyógyíthatatlan betegségben hortobágyi otthonában elhunyt.

Meglesnéd a madarakat? Segítünk ebben

2023. április 26.

Hírek

Egy molnárfecske- és amennyiben a mesterséges fészket elfogadják, egy gyurgyalag-fészek belsejébe is betekinthetünk, amely a Magyar Madártani Intézet szerint nem csak hazánkban, de világszinten is különleges kezdeményezés.

Madárdalos emlékeim

2022. június 21.

Hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tiszteletbeli elnöke Schmidt Egon író, ornitológus legújabb könyve a Madárdalos emlékeim címmel, az MME kiadásában jelent meg, melyben érdekes történeteket oszt meg énekesmadarakról.

Emese Álma nem álom. A természet a hazatérés érzését adja

2022. április 8.

Hírek

Szitta Emese életét folyamatosan átszövik a határfeszegető döntések. Lepkész férjével együtt a kényeztető városi lét helyett tudatosan választották a természetközeli kis házat, ahol nincs vezetékes víz, gáz és fölösleges tárgyak.

Az égvilágon semmi más nem érdekelt, csak a madarak – 90 éves Schmidt Egon

2021. június 30.

Hírek

Schmidt Egon neve generációk számára egyet jelent a madarak, és a természet szeretetével és megfigyelésével. Írásai és rádióműsora révén sokan, sokat tanultunk a természetről. Környezetünk változásáról, és kacskaringós életútjáról – a kitelepítéstől a Kossuth-díjig – Sarkadi Péter beszélgetett.

Érteni és szeretni kell a természetet, ez a lényeg: 90 éves Schmidt Egon

2021. június 20.

Hírek

Több tízezer ember köszönheti a természet iránti rajongását Schmidt Egonnak, aki 2021. június 16-án ünnepelte 90. születésnapját! Schmidt Egonnak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is sokat köszönhet, hiszen az egyesület alapító tagja volt, jelenleg is tiszteletbeli elnöke.

Kilencvenhét éve született Dr. Sterbetz István

2021. január 23.

Hírek

Január 20-án ünnepelték Dr. Sterbetz István (1924-2012) születésének kilencvenhetedik évfordulóját. Beskatulyázhatatlan géniuszát jól jellemzi, hogy maradandót alkotott ornitológusként, természetvédelmi szakemberként, íróként és vadászemberként egyaránt.