A klímaváltozás veszélyezteti a rizottó alapanyagát

2024. március 8.

Hírek

Bár még mindig jócskán akadnak, akik tagadják, hogy gyorsan változna bolygónk klímája, egyre több a bizonyíték arra, hogy az emberi tevékenység miatt a légkörbe jutó szén-dioxid felmelegedést okoz, és ennek következtében megszaporodnak a szélsőséges időjárási jelenségek. Például a szárazságok, amelyek a Pó-folyó völgyét, az olasz rizstermelés központját sem kímélik.

Nem eszed meg az egész ebédedet? – fizess pótdíjat!

2023. november 6.

Hírek

Egyes finn éttermek 12-30 eurós pótdíjat kezdtek kivetni azokra a vendégekre, akik nem eszik meg teljesen a kirendelt ételt. A Sipoo-ban működő thai étterem ételpazarlás csökkentését célzó módszere már Finnország más részein is terjed.

Változatos talajtakarással a biológiai sokszínűségért 

2023. augusztus 30.

Hírek

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint a  kevesebb mint 200 élelmiszertermelésre használt jelentősebb növényfajból pusztán 9 adja a globális növénytermesztés több mint 66%-át. Ezek a kultúrnövények, a genetikai változatosságuk elvesztésével párhuzamosan sérülékennyé válnak az éghajlatváltozás egyre szélsőségesebb és kiszámíthatatlanabb hatásaival szemben.

Nesze neked agrodiverzitás

2019. február 18.

Hírek

Világszerte csökken a nagyüzemek által termesztett növények száma, ezért mind egyhangúbbá válik a mezőgazdasági termesztés. Mára ott tartunk, hogy az agrárterületek felén négy növény osztozik.

Lelkes tudósok, vonakodó fogyasztók – Kína erőlteti a GM növényeket

2018. május 12.

Hírek

2017 májusában egész délelőtt keresgéltük a taxisofőrrel Shousan kanyargós útjain a génmódosított rizs termesztésének kísérleti telepét, amely Kína délkeleti részén Fucsien tartomány székhelyétől, Fucsontól mintegy húsz kilométerre található. A hegyvidéket buja szubtrópusi növényzet borítja. A közeli, 16 000 lakosú kisvárosban az általunk megkérdezettek közül senki sem ismerte a „génmódosított növények” (GMO) kifejezést.

Tiszta tányér-hadművelet

2013. január 27.

Hírek

Évente 200 millió ember számára elegendő maradékot hagynak az asztalon Kínában – az élelmiszerpazarlás ellen több fronton is harcot hirdetett a társadalom és a kínai vezetés.

GMO kísérleti alanyai a kínai gyerekek?

2012. szeptember 8.

Hírek

A Greenpeace állítása szerint Kínában gyerekeket használtak kísérleti alanyként, és etettek genetikailag módosított rizzsel egy amerikai-kínai közös kutatás érdekében. A kínai hatóságok tagadják a vádakat, és az ügy kivizsgálását ígérték.

Radioaktív a Fukushima környéki rizs

2011. november 22.

Hírek

Japán északi részén, a Fukushima környéki mezőgazdasági földeken folyamatosan mérik a talaj radioaktivitását, miután kiderült, hogy egy eladásra szánt rizs cézium értéke meghaladta a biztonsági szintet.