Őszig nem eresztik a Balatont a tervezett hajószállítás miatt

2022. május 4.

Hírek

“Mivel alacsony a Balaton vízállása, és kevesebb a csapadék az ilyenkor szokásosnál, várhatóan se a nyár előtt, sem alatta nem kerül sor a Sió-zsilip megnyitására a tervezett hajószállítás miatt” – közölte Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője a hirbalaton.hu megkeresésére.

A NER Balatonja: több víz, kevesebb demokrácia

2021. február 28.

Hírek

Két éve határozta el a kormány, hogy 10 centiméterrel – 110 centiméterről 120 centiméterre – megemeli a Balaton nyári szabályozási vízszintjét. A látszólag nem túl jelentős változás ugyanakkor olyan beruházásokat indokol, amelyek belenyúlhatnak a tó ökoszisztémájába, veszélyeztetve a biológiai egyensúlyt és a vízterület „egészségi állapotát”. Kinek az érdeke?

Megnőtt az árvízi biztonság a Duna magyarországi szakaszán

2015. június 26.

Hírek

2015. június 23-án megtörtént a teljes Duna projekt kivitelezési munkáinak lezárása a Sió-torkolati műnél. Az Európai Unió támogatásával több mint 28 milliárd forintból megvalósult beruházás hat megye 152 településének árvízvédelmi biztonságát növeli.

Felkészülés a Balaton kiöntésére – elúsznak a hajók

2014. március 5.

Hírek

Felkészülnek a Balaton kiöntésére a helyi hatóságok, mert az előrejelzések szerint ma estétől északi szél várható, amely a mélyebben fekvő településrészekre kinyomhatja a tó vizét. Az eresztés ellenére emelkedik a Balaton vízszintje, ígyhajózhatóvá válik a Sió, melyen több hajó elhagyja a Balatont.

Az angolnát nem érdekli a Balaton leeresztése

2014. március 1.

Hírek

A tó vízszintje az elmúlt napokban folyamatosan emelkedett, átlagosan elérve a 127, a siófoki vízmércénél a 130 centimétert. Mivel ez 17 centivel magasabb a megengedett üzemi maximumnál megnyitották a Sió-zsilipet. A jelenleg bizonytalan sorsú halgazdálkodási társaságnak – a kormány tétlenkedése miatt – nincs engedélye a betelepített angolna gyérítésére.

A Balaton segít a szennyezett Kaposon

2013. szeptember 28.

Hírek

Ma estétől holnap estig megnyitják a Sió zsilipet, hogy a Balaton vizével hígítsák fel a Kapos folyó szennyezését – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).