Százkilós szemétkupac egy ámbráscet gyomrában

2019. december 2.

Hírek

Halászhálók, kötelek, csomagolóanyagok, táskák és műanyag poharak kerültek elő a Skóciához tartozó Harris szigetnél partra sodródott bálna gyomrából. Azt egyelőre nem tudni, a hulladékok okozták-e a pusztulását.

A skótoktól vehetnének példát a gödiek

2018. május 14.

Hírek

Összejött, megmentették apró szigetüket a skótok a jöttment milliárdosoktól. Göd – lakosokat lekezelő – fideszes polgármestere viszont kinyírná a zöldterületet a lakóparki gyerekek miatt. A helyiek egyenlőre tehetetlenek.

Trump sem állíthatta meg a világ legnagyobb szélerőművét

2018. április 12.

Hírek

Sikeresen telepítették a világ legerősebb, 8,8 megawattos szélturbináját Északkelet-Skócia parti vizein. A mai ipari szélturbinák átlagosan 2,5-3 MW teljesítményűek. Az erőmű 191 méter magas, lapátjai 80 méteresek. Hamarosan követi egy másik. 2017-ben Skócia energiaszükségletének már 68%-át fedezték megújuló energiaforrások, és az arány folyamatosan nő.

Skócia is szén-dioxid kibocsátás-mentes lesz 2020-ra

2016. október 22.

Hírek

Egy olyan világ, ami csak megújuló energiát használ, ma még szinte lehetetlennek tűnik, de a világ néhány országában mégis felhagytak a fosszilis üzemanyagokkal az elektromosság terén. Most pedig egy újabb ország, Skócia is beléphet a klubba.

Nem gyerekjáték a sárkányerőmű

2016. október 8.

Hírek

A világ egyik első – kereskedelmi léptékű – sárkányerőművét hozzák létre hamarosan Skóciában Stranraer városának közelében. Az ötletgazdák szerint akár meg is felezhető a tengeri szélenergia előállításának ára az új rendszerrel. Mint mondják, annyira olcsó, hogy megépítéséhez nincs szükség kormányzati támogatásra, nem úgy, mint bármelyik másik, akár megújuló akár nem megújuló energiát előállító erőmű esetében.

Felpörgött a skótok kiszámítható ingyenenergiája

2016. augusztus 30.

Hírek

A skóciai Shetland partjai mellett telepített árapály turbinákat kapcsoltak rá elektromos hálózatra, elsőként a világon, ami új korszakot nyithat meg az árapály energia hasznosításában.

Skócia áramigényét már a szélturbinák fedezték

2016. augusztus 11.

Hírek

Idén először történt meg, hogy a skót szélturbinák annyi áramot termeltek, hogy azzal bőségesen fedezni tudták a lakosság, a vállalatok és az ipar teljes áramszükségletét – közölte ma a WWD skót egysége.

Nyüzsgő mélytengeri korallzátony Anglia partjainál

2016. augusztus 10.

Hírek

Hihetetlenül pezsgő életközösséget fedezett fel egy mélytengeri expedíció a Brit-szigetek legmélyebben fekvő vízalatti hegységénél A két kilométerrel a tengerszint alatt, Skócia közelében található hegyek egy sereg élőlénynek adnak otthont, amelyek közül több a kutatók számára eddig nem ismert faj lehet.