A természetről és az emberi természetről

2022. október 24.

Hírek

A Természet sokszínűsége az élet kimeríthetetlen örömforrása, minél mélyebben merítünk belőle, annál nagyobb boldogságélményekben lehet részünk.

A fák nem hagyják egymást meghalni, ha azzal az erdő veszélybe kerülne

2019. július 26.

Hírek

Olyan felfedezést tett két új-zélandi környezetkutató, ami alapjaiban változtathatja meg, mit tudunk a fákról és az erdei ökoszisztémáról, és elősegítheti azokat a törekvéseket, amelyek szerint az erdőkre nem különálló fák összességeként kell tekinteni, hanem egy nagy szuperorganizmusként.

A légszennyezettség miatt alultápláltak a fák

2018. június 25.

Hírek

Egy friss tanulmányból kiderült, a mezőgazdasági termelés, a dízelmotorok és a gyárak okozta légszennyezettség miatt alultápláltak a fák Európában. A nagy-britanniai és európai fákon a közelmúltban kezdtek megjelenni a betegség jelei: leveleik elszíneződtek és gyéren nőttek.

Szimbiózisban az ember és a hiéna

2012. október 24.

Hírek

Egy nemzetközi kutatócsapat Etiópia északi részén mérte fel a foltos hiénák populációs méretét és táplálkozását. Találtak egy nagyobb populációt, mely majdnem kizárólag háziállatokkal táplálkozott. Az emberek és a hiénák azért képesek egymás mellett élni, mert a háziállatok megdézsmálásának költségei relatíve alacsonyak.

Szimbiózisban a szicíliai csókák és vércsék

2011. december 31.

Hírek

Az énekesmadarak nem feltétlenül keresik a ragadozómadarak társaságát, és fordítva is igaz ez, amennyiben a szóban forgó énekesmadár fészekrabló. Ennek ellenére a fehérkarmú vércse és a csóka Olaszország déli részén egyfajta szövetségre lépett.

A lápi kosborfajok és gombapartnereik

2011. november 30.

Hírek

Illyés Zoltán, az ELTE doktorandusza nemrég megvédett disszertációjában az orchideákat és a velük szoros kapcsolatban élő gombákat vizsgálta.

Hazai lápi kosborfajok aktív védelmét megalapozó élőhelyi és laboratóriumi vizsgálatok, különös tekintettel a hagymaburok (Liparis loeselii) és a tőzegorchidea (Hammarbya paludosa) fajokra (Doktori értekezés)

Szakdolgozatok

A vizes élőhelyek, és köztük is a lápok egyre fogyatkozó, igen sérülékeny élőhelyei nemcsak Magyarországnak, de egész Európának. Egyik különlegességük, és egyben talán legnagyobb értékeik is a rajtuk élő orchideafajok. A még nagy tömegben élő, gyakoribb fajok mellett lápi specialisták is élnek hazai lápjainkon. A hagymaburok (Liparis loeselii) és a tőzegorchidea (Hammarbya paludosa) fokozottan védett,… Tovább »