Hirdetés
Forrás: hirado.hu

Egy nemzetközi kutatócsapat Etiópia északi részén mérte fel a foltos hiénák populációs méretét és táplálkozását. Találtak egy nagyobb populációt, mely majdnem kizárólag háziállatokkal táplálkozott. Az emberek és a hiénák azért képesek egymás mellett élni, mert a háziállatok megdézsmálásának költségei relatíve alacsonyak.

A foltos hiénák (Crocuta crocuta) a szubszaharai Afrika elterjedt, nagy testű ragadozói és a legfontosabb nagy testű dögevők és vadászok Etiópia számos területén.  Az Etiópia északi részének Wukro körzetében lefolytatott vizsgálat kimutatta, hogy ez a terület nagyon kevés természetes zsákmányállatot nyújt, mivel a gazdálkodás degradálta és töredékessé tette az élőhelyeket. Ennek eredményeképpen a foltos hiénák majdnem kizárólagosan az emberek táplálékától függenek. "A hiénák rendszeres észlelése alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy a vizsgálati terület mérsékelten magas egyedsűrűséget mutat annak ellenére, hogy a természetes zsákmányállatok hiányoznak" – állapította meg Gidey Yirga, az etiópiai Mekelle Egyetem kutatója és a vizsgálat vezetője, aki szerint ezek az eredmények „az egymás mellett élés figyelemre méltó esetét mutatják a foltos hiénák és a helyi közösségek között”. Az eredményekről a Mammalian Biology folyóirat számolt be.  

A hiénapopuláció felbecsléséhez a csapat véletlenszerűen kiválasztott állomásokon, hangszórón keresztül folytatólagos gnú-hiéna vészhívásokat és foltoshiéna-hangokat játszott le. 100 négyzetkilométeres körzetben 52 hiénát találtak, melyek a négyzetkilométerenkénti 98 ember szomszédságában éltek.  Az állatok ürülékében lévő szőrszálak elemzésével kimutatták, hogy táplálkozásuk 99 százalékban háziállatokból – főleg szarvasmarhából, szamárból, kecskéből és juhból – áll.

Yirga magyarázata szerint valószínű, hogy a hulladék eltakarítása az egyik legfontosabb táplálékforrás a foltos hiénák számára, és az emberek szemopontjából az ezzel járó költségek marginálisak és elviselhetőek. Eme békés együttélés kölcsönös előnyökkel jár. A foltos hiénák profitálnak a hulladékból, míg az emberi közösségek a hulladékeltakarításból.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás