Tehetetlenek vagyunk a sáskainvázióval szemben

2020. február 16.

Hírek

Egyelőre képtelenek megfékezni a kelet-afrikai rekord sáskajárást, mely 13 millió embert fenyeget éhínséggel. Az egyiptomi vándorsáskák (más néven simán sivatagi sáskák) a legpusztítóbb élőlények között vannak, mivel egy egy négyzetkilométer nagyságú raj annyi takarmányt tud felzabálni, amennyi elég 35 ezer embernek egy egész évre.

A Valentin virágőrület környezeti (k)ára

2020. február 15.

Hírek

Az északi féltekén február közepén egy csokor rózsában ma már nincs szinte semmi romantikus és természetes. Egy maximumra pörgetett termelési lánc abszurd végeredménye inkább, amely több ezer kilométeres távolságból, az éhbérnél alig többért kizsigerelt, napi 10-16 órában dolgoztatott és alkalmasint Európában betiltott vegyszerekkel operáló munkásokat, nagyrészt nőket állít hadba, hogy a fogyasztói kalendárium e piros… Tovább »

Egyre durvább az afrikai sáskajárás

2019. december 20.

Hírek

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) közlése szerint 25 éve nem volt olyan súlyos vándorsáska-invázió Szomáliában, mint amilyen most pusztít az országban, a a fertőzés ráadásul tovább terjedhet, Etiópiát pedig már most is érinti.

Gyászol a világ környezetvédelme

2019. március 17.

Hírek

Legalább 22 ENSZ-alkalmazott és számos delegált vesztette életét az Addis Abebában történt végzetes repülőgép-szerencsétlenségben. Az áldozatok a Nairobiban hétfőn megkezdődött Környezetvédelmi Közgyűlésre tartottak volna.

Ismeretlen oroszlánokra bukkantak

2016. február 5.

Hírek

A Born Free Alapítvány tette közzé weboldalán egy kutatóexpedíció nagy horderejű felfedezését, miszerint szép számmal élhetnek még oroszlánok az etióp–szudáni határ közelében.

Harc a Nílus vizéért

2013. június 10.

Hírek

Az egyiptomi külügyminiszter tegnap kijelentette, hogy országa egyetlen csepp vízről sem mond le a Nílusból, és közölte: Addisz-Abebába utazik, hogy az Etiópiában tervezett duzzasztógátról tárgyaljon.

Szimbiózisban az ember és a hiéna

2012. október 24.

Hírek

Egy nemzetközi kutatócsapat Etiópia északi részén mérte fel a foltos hiénák populációs méretét és táplálkozását. Találtak egy nagyobb populációt, mely majdnem kizárólag háziállatokkal táplálkozott. Az emberek és a hiénák azért képesek egymás mellett élni, mert a háziállatok megdézsmálásának költségei relatíve alacsonyak.

Vadászattal húzzák ki a böjtöt a foltos hiénák

2012. április 7.

Hírek

Nem az ember az egyetlen emlős, aki a böjt kedvéért változtat étkezési szokásain. Etiópiában a keresztény tradíciók miatt a húsvét előtti 55 napban a hiénáknak a guberálásról vissza kell állniuk a jóval megerőltetőbb vadászatra.