Kinyírja a kulturális és természetes világörökségünket az éghajlatváltozás?

2023. március 27.

Hírek

A Yellowstone Nemzeti Park, a Galápagos-szigetek, a Stonehenge, Velence vagy a Szabadság-szobor – mind olyan helyszínek, amelyeket a klímaváltozásból fakadó szélsőséges időjárási események és folyamatok fenyegetnek. Ráadásul a különböző stressz-faktorok (tömegturizmus, urbanizáció, környezetszennyezés) összekapcsolódhatnak az éghajlatváltozás fokozódó negatív hatásaival, felgyorsítva a sérülés, vagy akár a teljes pusztulás folyamatát.

A vártnál gyorsabb a tengerszint emelkedése

2022. május 9.

Hírek

Egyes térségekben évente már 3-4 milliméterrel emelkedik a tenger szintje – derül ki az adatokból, amelyeket tudósok tucatjai gyűjtöttek Új-Zéland tengerpartja mentén az elmúlt öt évben egy nagyszabású kutatási program keretében. Új-Zéland 2 legnagyobb városát, Wellingtont és Aucklandet veszélyezteti a leginkább a klímaváltozás.

Grönlandi jégolvadás: 20 év alatt 4700 milliárd tonna

2022. február 3.

Hírek

A jégolvadás 1,2 centiméterrel emelte a világtengerek szintjét. A mérések 2002 áprilisi kezdete óta Grönlandon elolvadt jég elegendő lenne arra, hogy fél méter magas vízzel borítsa be az Egyesült Államok egész területét.

Fehér karácsony: egyszer volt, hol nem volt

2021. december 25.

Hírek

Számunkra az ünnepek hozzátartozója a hóval borított táj, de a felmelegedés világszerte átalakítja a hagyományokat. Szánkót ajándékozni karácsonyra Magyarországon jó ötlet, csak nem biztos, hogy alkalom is lesz használni – talán a magasabb hegyeket leszámítva – egy-két napnál többet.

A klímaválság elleni fellépés, és a fegyveres konfliktusok

2021. szeptember 2.

Hírek

A klímaváltozás jelentette biztonsági fenyegetések többsége jelenleg ugyan alacsony vagy mérsékelt szintű, de a következő évtizedben várhatóan gyorsan fokozódnak majd. Közben az irányítási rendszerek egyelőre globális és helyi szinten sincsenek felkészülve a kockázatokra – áll egy új jelentésben.

Nekünk annyi, ha összeomlik a Golf-áramlat

2021. augusztus 6.

Hírek

Egy friss tanulmány szerint a Golf-áramlat működéséért felelős rendszert fenntartó tényezők jelentős mértékben változtak, így az óceáni áramlat összeomlása sokkal közelebb lehet, mint eddig gondolták.