Így néz ki a fukusimai halálzóna

2024. április 30.

Hírek

Először sikerült felvételt készíteni a fukusimai atomerőmű 1-es reaktorroncsában. Furcsa, jégcsapszerű képződményeket fotóztak azok a robotok, amelyek a fukusimai atomerőmű 1-es blokkjának vizében úszva vizsgálták meg a reaktort – íme a képek.

Több tonna radioaktív szennyvíz szivárgott a fukusimai erőműből

2024. február 8.

Hírek

Mintegy 5,5 tonna radioaktív szennyvíz szivárgott szerdán a fukusimai atomerőműből a Csendes-óceánba Japánban – közölte a helyi média.A radioaktív hűtővíz tisztítására használt berendezés kivezetőnyílásából folyt el hűtővíz eddig ismeretlen okból.

Japán elkezdte a tengerbe engedni a fukusimai erőmű radioaktív vizét

2023. augusztus 24.

Hírek

Japán ma megkezdte a kezelt radioaktív víz leengedését a fukusimai atomerőműből a Csendes-óceánba, hiába szólította fel Kína, hogy ne tegye. A japán kormány két évvel ezelőtt adott engedélyt a víz leengedésére, az ENSZ nukleáris felügyelőbizottsága pedig a múlt hónapban adott zöld utat.

Aggasztó jelek a fukusimai erőműben készült felvételeken

2023. április 9.

Hírek

Robotszondák merültek le a fukusimai atomerőmű víz alatt lévő romjai közé, és kiderült, hogy annak létfontosságú tartószerkezetei sérültek meg. Bár ez nem jelent azonnali veszélyt, attól tartanak, hogy komoly problémává válhat akkor, ha egy újabb földrengés rázza meg a területet.

A megélhetésüket féltik a fukusimai halászok az atomerőmű miatt

2022. december 23.

Hírek

11 évvel a fukusimai atomkatasztrófa után a japán hatóságoknak most a víz okoz kihívást. Az Euronews Spotlight legújabb adásában utánajárt, hogy milyen problémák adódnak a nukleáris fűtőanyaggal érintkezett, majd megtisztított víz körül.

Az ENSZ is vizsgálja a fukusimai erőmű radioaktív vizét

2022. március 6.

Hírek

11 évvel a pusztító szökőár kiváltotta nukleáris baleset óta Japán még most is küzd a radioaktív hulladékkal keleti partjainál. A NAÜ egyelőre vízmintákat és műszaki információkat gyűjt a vízelhelyezési tervvel kapcsolatban.

Elfogadhatatlan, hogy a fukusimai erőmű radioaktív vizét az óceánba öntsék!

2021. április 15.

Hírek

Az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ megdöbbenésének ad hangot annak kapcsán, hogy a fukusimai atomerőmű-baleset következményeként keletkező, radioaktív szennyeződést tartalmazó 1,2 millió tonna hűtővizet – a most napvilágra került hivatalos japán döntés értelmében – az óceánba kívánják juttatni.