A szegényebb országokat halmozottan sújtja a klímaváltozás

2023. december 27.

Hírek

A természeti kincseinkre régóta nem vigyázunk úgy ahogy kellene, de a döntéshozóknak sokszor nem elég például a fajok eltűnése vagy a környezetszezés növekvő szintje. Mit tegyünk ha azok, akik meg tudják hozni a megfelelő intézkedéseket, csak a számokból értenek? Be tudjuk árazni a természetet?

Szavazzon Magyarország legszebb erdejére!

2023. február 13.

Hírek

Az Agrárminisztérium Facebook játékban keresi Magyarország legkedveltebb erdei helyét, természeti kincsét. A 22 héten át zajló szavazás résztvevői nyereményjátékban vehetnek részt, amelyen ajándékcsomagokat nyerhetnek.

Föld alatti rendszerváltás

2013. december 15.

Hírek

A történet látszólag a barlangokról szól – mondjuk, arról, hogyan szerzi meg az ország összes búvármerülésre alkalmas barlangját egy néhány főből álló, Fidesz-közeli csoport a „felfelé igazodó” állami hatóságok és hivatalok aktív közreműködésével –, de szólhatna a dohányról, a földről vagy bármilyen más természeti és/vagy gazdasági erőforrásról is.

A történeti táj védelme is a KÖH-ben

2012. április 3.

Hírek

A történeti tájat érintő, más hatóságok előtt indult eljárásokban szakhatóságként vesz részt a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) – ezzel egészült ki a hivatalról szóló kormányrendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent módosítással.

A hihetetlen Széki-erdő

2012. március 4.

Hírek

Tulajdonképpen egy síkvidéki erdőről beszélünk, amelynek déli oldalát a 8-as főút határolja, a szokásos erdei pihenővel, sorompókkal, horgásztóval és egyéb viccek-vacakkal. Mintha mondjuk a Kupi-erdő vagy akár a baktalórántházi eredők jó testvére lenne a szokásos leszivárgó hegyvidéki színezőelemekkel, bár azért a halvány sáfrány nem mindennap szivárog le. Egyszóval semmi különös, pannon cseres tölgyesek és pannon… Tovább »

Sarkalatos törvény védi a nemzeti vagyont

2011. december 31.

Hírek

Sarkalatos törvény biztosít védelmet a nemzeti vagyonnak a jövőben; a ma hatályba lépett jogszabály értelmében a jövőben vagyonkezelői feladatot csak az állam és a helyi önkormányzatok, intézményeik, valamint a 100 százalékos tulajdonukban álló gazdálkodó szervezetek végezhetnek.

Miért szeretjük a természetet?

2011. október 16.

Hírek

Hol vannak Petőfi szép tájai? A visító vércsék, a kék szamárkenyerek, a tarka gyíkok, a gólyák és az árvalányhajak tengere. Megvannak még egy kicsit. Néhány tő, néhány száz pár, néhány kis terület. Virágok és költők. Szépek, törékenyek, mégis túlélnek mindent a forró homokon vagy szétfeszítve a sziklákat egy kiskanálnyi termőtalajért.

Gyűjtsük össze hazánk értékeit!

2011. április 30.

Hírek

A TÉKA a szakmai szervezetek adatbázisának egyesítésével, 150 munkatárs kétévnyi munkájával és mintegy ezer civil aktív részvételével mára Magyarország kulturális és természeti kincseinek legteljesebb és legrészletesebb gyűjteményévé vált