Hirdetés
greenfo/MTI

A történeti tájat érintő, más hatóságok előtt indult eljárásokban szakhatóságként vesz részt a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) – ezzel egészült ki a hivatalról szóló kormányrendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent módosítással.

A kormányrendelet melléklete szerint a történeti táj védelme azt jelenti, hogy a terület egészén fenn kell maradniuk azoknak a jellemzőknek, amelyeket a történeti tájjá nyilvánításról szóló rendelet védendő értékként határozott meg. A jellemzők a történeti táj területén létrejött természeti és épített elemekből állnak. A KÖH-nek figyelmet kell fordítania a táj jellegének, egységességének, történelmileg kialakult szerkezetének, valamint a hagyományos tájhasználat által formált összképének, továbbá a környezetével való kapcsolatának megőrzésére, valamint a történeti hagyományokon alapuló folytonosság fenntartása a táj- és területhasználatban.

A hivatal feladata lesz a természet és az emberi tevékenység egymásra hatása eredményeként kialakult tájkép és annak jellegzetes elemeinek, valamint esztétikai minőségének kulturális örökségvédelmi szemléletű megőrzése, a táj- és természetvédelem szempontjainak figyelembevételével.

A módosítás hatályon kívül helyezte a KÖH két hatáskörét, így a hivatal megszűnik mozgóképszakmai hatóságként tevékenykedni, és lapnyilvántartási feladatokat sem lát el a jövőben.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás