Épített nemzeti örökségünk orbáni lepusztítása

2024. március 12.

Hírek

Az Iparművészeti Múzeum 2017-ben bezárt. A felújítása áll, semmilyen dátum nem ismert a majdani újranyitásáról. A Néprajzit szintén 2017-ben dobták ki a Kúria csodálatos egykori épületéből. Az így a parasztok előtt örökre bezárult, egyszer majd talán fideszes főbírók fognak az erre teljesen alkalmatlan, hatméteres belmagasságú, freskós plafonú termeiben laptopozni. Talán.

Alkotmánybírósághoz fordulnak az ellenzéki pártok a Pázmány-projekt miatt

2024. január 30.

Hírek

A Palotanegyedbe tervezett Pázmány-projekt az elmúlt hónapokban jelentős lakossági tiltakozást váltott ki. A helyiek és Józsefváros vezetése folyamatosan követelte a társadalmi egyeztetést a kormánytól, ennek ellenére a lakókkal való párbeszéd teljes hiányában indult el a projekt első lépése, a bontási eljárás.

HÁZ / TÁJ – az épített és természetes környezet viszonya

2023. augusztus 28.

Hírek

Az ember kezdetektől fogva szoros kapcsolatban áll a természettel: létének helyszíne, táplálékának forrása, művészi kifejezésének alapeszköze és tárgya… valójában szétválaszthatatlanul összefonódtak, ezernyi szállal kötődnek egymáshoz. Mégis megfigyelhető az eltávolodás, az alá-fölérendeltségi viszony kialakulása, az ember uralkodni vágyása.

Podmaniczky–díjat kapott Vincze Miklós

2022. július 16.

Hírek

Vincze Miklós, a 24.hu újságírója is átvehette a Podmaniczky–díjat, a Ráday Mihály Város- és Faluvédők Szövetsége elismerését. A kitüntetést 1982 óta azoknak adományozzák, akik a legtöbbet tették épített és természeti környezetünk, kulturális örökségünk értékeinek megismertetése, védelme érdekében.

Úri muri. Az Orbán “főhercegi” család Hatvanpusztájáról mint műemlékről

2021. szeptember 22.

Hírek

Sokat gondolkodtam azon, hogy lehet-e egyáltalán Hatvanpusztáról mint műemlékről írni. A miniszterelnök édesapjának sokmilliárdos nagyberuházása olyan morális és politikai problémákat vet fel, amelyek árnyékában talán nincs is értelme feltenni a kérdést, hogy mi történt a majorsággal mint örökségi értékkel.  Zsuppán András írása.

In memoriam Ráday Mihály

2021. július 17.

Hírek

79 éves korában meghalt Ráday Mihály Kossuth-díjas filmoperatőr, rendező, tévés szerkesztő, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke, számos városvédelemmel foglalkozó könyv szerzője, épített örökségünk megőrzéséről szóló műsor készítője, Budapest díszpolgára. Ráday Mihály halálhírét a családja közölte.

Átadták a főváros sajtódíját

2021. március 12.

Hírek

Karácsony Gergely főpolgármester ma átadta a Csengery-díjakat. A főváros sajtódíját Élő Anita, Nick Thorpe, Vincze Miklós, az Építészfórum szerkesztősége és a Klubrádió szerkesztősége kapta a Fővárosi Közgyűlés döntése alapján.

Mi lesz veled Heinrich udvar?

2020. szeptember 9.

Hírek

Budapest VIII. és IX. kerületének határán az Üllöi út-József krt. kereszteződésénél látható a most felújítás miatt bezárt Iparművészet Múzeum. A gyönyörű szecessziós épülettel szemben az Üllői úton áll egy műemléki és kulturális szempontból is értékes óriási épülettömb, melyre szemet vetett egy kormányközeli ingatlanos társaság. Kiemelt állami beruházás, elfelejtett műemlékvédelem, NER úthenger – a szokásos orbáni… Tovább »

A világ legforróbb pontja is világörökség lett

2016. július 18.

Hírek

21 új helyszínnel bővült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Oktatási Szervezetének (UNESCO) világörökségi listája a világörökségi bizottság tegnap befejeződött 40. ülésszakán Isztambulban.