In memoriam Ráday Mihály

2021. július 17.

Hírek

79 éves korában meghalt Ráday Mihály Kossuth-díjas filmoperatőr, rendező, tévés szerkesztő, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke, számos városvédelemmel foglalkozó könyv szerzője, épített örökségünk megőrzéséről szóló műsor készítője, Budapest díszpolgára. Ráday Mihály halálhírét a családja közölte.

Átadták a főváros sajtódíját

2021. március 12.

Hírek

Karácsony Gergely főpolgármester ma átadta a Csengery-díjakat. A főváros sajtódíját Élő Anita, Nick Thorpe, Vincze Miklós, az Építészfórum szerkesztősége és a Klubrádió szerkesztősége kapta a Fővárosi Közgyűlés döntése alapján.

Mi lesz veled Heinrich udvar?

2020. szeptember 9.

Hírek

Budapest VIII. és IX. kerületének határán az Üllöi út-József krt. kereszteződésénél látható a most felújítás miatt bezárt Iparművészet Múzeum. A gyönyörű szecessziós épülettel szemben az Üllői úton áll egy műemléki és kulturális szempontból is értékes óriási épülettömb, melyre szemet vetett egy kormányközeli ingatlanos társaság. Kiemelt állami beruházás, elfelejtett műemlékvédelem, NER úthenger – a szokásos orbáni… Tovább »

A világ legforróbb pontja is világörökség lett

2016. július 18.

Hírek

21 új helyszínnel bővült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Oktatási Szervezetének (UNESCO) világörökségi listája a világörökségi bizottság tegnap befejeződött 40. ülésszakán Isztambulban.

A városi klímaváltozás ördögi köre

2016. április 15.

Hírek

Nem eget rengető felfedezés, de most éppen az amerikai energiahatékonyságért felelős intézet, az ACEEE, friss tanulmánya erősítette meg, hogy az energiaszektor fenntarthatóságának erősítése elsősorban nem új erőművek létesítésével érhető el, hanem az energiahatékonysággal. Ne feledjük, a legolcsóbb és legtisztább energia az, amit meg sem termelünk.

Antizöld a Liget Projekt

2015. augusztus 31.

Hírek

A holland sztárépítész keményen kritizálja a Liget Projektet. Erick van Egeraat félti a Városliget fáit az oda tervezett múzeumoktól. Szerinte nem logikus egy parkba építkezni, mikor van egy félig üres és kihasználatlan városközpontunk.

Jövő az örökségnek – Örökség a jövőnek

2014. október 20.

Helyszín: Budapest Margit krt. 24

Sajtótájékoztatók

Szeretettel meghívjuk az NKA kezdeményezésére az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága, az Artifex Kiadó és a Hap Galéria által szervezett "Jövő az örökségnek – Örökség a jövőnek" rendezvénysorozatot lezáró sajtótájékoztatóra.

A világ legkörnyezettudatosabb épülete

2013. november 21.

Hírek

A 3DReid építésziroda tervei alapján elkészült One Angel Square cégközpontot a világ legkörnyezetbarátabbjának titulálták, miután az eddigi legjobb, 95,16 %-os eredménnyel zárt a rendkívül sokrétű és szigorú követelményeket megfogalmazó BREEAM minősítési rendszerben.

Óriáshitelből építhetnek a Fidesz-közeli cégek Győrben

2013. június 21.

Hírek

Mélygarázst építhet a Közgép a műemlék Duna-bástya helyére Győrben. Az építkezés ellen fellépett a Reflex Környezetvédő Egyesület, és az Arrabona Városvédő Egyesületet. Nagy biznisz, politikai csavarok, gerincesség, és köpönyegforgatás. Egy “kormánybarát” civil szervezet kiáll a mélygarázsért.