Fenntartható növekedés nem létezik, a technológia pedig nem mindenható!

2023. június 16.

Hírek

A vágy veszélyes fegyver, és ha nem tanuljuk meg kezelni, kíméletlenül ellenünk fordul. Vágyaink végigkísérik egész életünket: az első játékautótól a LEGO-készleten át a tengerparti utazásig megannyi teljesítendő, elérendő célt tűzünk ki, melyben a társadalmi elvárások és szokások is erősen befolyásolnak.

Mérséklődött a túlfogyasztás – itt a lehetőség a változásra

2020. augusztus 20.

Hírek

2019-hez képest idén 3 héttel későbbre, augusztus 22-re esik a Túlfogyasztás világnapja, amely példa nélküli csökkenés a modern társadalom ökológiai lábnyomában – ez azonban nem annak tudható be, hogy hirtelen elkezdtünk jóval tudatosabban élni, hanem a koronavírus-járvány miatti korlátozásokra és annak gazdasági következményeire vezethető vissza.

A covid eltolta a túllövést

2020. augusztus 15.

Hírek

A koronavírus-járvány kevés pozitív hatásainak egyike, hogy az emberiség nem élte fel olyan hamar a bolygó éves erőforrásait. Idén a tavalyi július 29 helyett augusztus 22-ére esik a túlfogyasztás világnapja, ami jó hír, de már kevés.

Idén 5 nappal hamarabb lőttük túl magunkat

2017. augusztus 3.

Hírek

Soha nem volt még ilyen korán a túlfogyasztás világnapja! Idén az eddigi legkorábbi dátumra, augusztus 2-ára esik a túlfogyasztás világnapja, vagyis az emberiség alig több mint hét hónap alatt elhasználta a Föld egy évre elegendő erőforrásait. Innentől a jövőnket használjuk el: úgy élünk, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre.

Féktelen igények és telhetetlenség veszélyeztetik gyermekeink jövőjét és a bolygót

2016. augusztus 9.

Hírek

Idei évben augusztus 8-ra az emberiség felhasználta a Föld éves erőforrásait. Innentől már a bolygó tartalékait és gyermekeink jövőjét éljük fel. A magyar kormány ezzel szemben továbbra sem reagál a XXI. század környezeti kihívásaira. Rövid távú, saját érdekei szerint használja fel természeti erőforrásainkat: keveseknek kisajátítja földjeinket, lerabolja erdeinket, veszni hagyja vizeinket, kizsákmányolja nemzeti parkjainkat, miközben… Tovább »

Ökológiai Túllövés Napja

2016. augusztus 8.

Hírek

Az Ökológiai Túllövés Napja az a nap, amikor kimerítjük a természet éves készletét. Ebben az évben ez augusztus 8-ra esik, még korábbra mint az előző években. Annak hogy többet veszünk el a természettől, mint amennyit biztosítani tud számunkra, negatív hatásai vannak.

Ismét hamarabb jött el a túlfogyasztás napja

2016. augusztus 8.

Hírek

Idén a mai napon jött el a túlfogyasztás világnapja. Mindazzal, amit holnaptól év végéig fogyasztunk, már a bolygó tartalékait éljük föl. Itthon egy évben 1,3 Magyarországnyit fogyasztunk, ha pedig mindenki úgy élne, ahogy mi, akkor 1,7 Földre lenne szükségünk. De csak ez az egy van.

Holnaptól indul bolygónk idei globális kizsákmányolása – tegyünk ellene!

2016. augusztus 7.

Hírek

Idén augusztus 8-ra esik az ökológiai „túllövés napja”. A természet ettől a naptól nem képes újból előállítani annyi energiát, mint amennyit elhasználtunk, így az emberiség már a bolygó következő évi erőforrásait használja. A szigeteletlen magyar családi házak is pazarolják a Föld készleteit. Aug. 15-től az Otthon Melege program keretében családi házak energetikai felújítására is lehet… Tovább »

Ma ismét túllőttük magunkat

2015. augusztus 13.

Hírek

Az emberiség idén is mohó volt, hiszen mára elhasználta a Föld egész éves erőforrás mennyiségét. Az elmúlt 15 évben a túlfogyasztás világnapja 2 hónappal került előrébb, de a bolygó kizsigerelése folytatódik. Magyarország is pazarol: ha rajtunk múlna, már május 8-án átlépnénk a fenntarthatóság küszöbét!

Jólétünk napjai meg vannak számlálva

2014. március 20.

Hírek

Túlszaporodunk és feléljük ökológiai tartalékainkat, miközben nőnek a társadalmi egyenlőtlenségek. Pár évtizeden belül összeomlik az emberi civilizáció. A naponta tucatszám felröppenő hasonló jóslatoktól eltérően ezt a mostanit egy alkalmazott matematikus jegyzi, kutatásait a NASA finanszírozta.