641 túzokot számláltak a Körös-Maros Nemzeti Park tájain

2024. április 13.

Hírek

A március 25-29. között lezajlott tavaszi túzokszinkron során összesen 641 túzokot számoltak a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén.  A KMNP túzokállományának legjelentősebb része Dévaványa térségében él.

Túzok rekord a Bihari-síkon

2024. február 9.

Hírek

Az idei tél során, mint minden évben, az egész országra kiterjedő túzok szinkron számlálást tartottak a természetvédelmi szakemberek. Ennek során a Bihari-sík Tájegységben is felmérték a telelő madarak számát.

Bíztató túzok adatok a Körös-Maros Nemzeti Parkból

2024. január 27.

Hírek

A január közepén lezajlott nemzetközi szinkronszámlálás során összesen 641 túzokot regisztráltak a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén. A számok azt mutatják, hogy az állomány stabil, sőt évről-évre növekszik.

VI. Túzokfesztivál

2023. május 06. - 2023. május 06.

Helyszín: Dévaványa

Programok

Különleges programok várják a Dévaványára látogatókat május 6-án, a VI. Túzokfesztivál természetvédelmi nyílt napon.

Túzok Vándorkupa – alkotói pályázat

2023. január 19. - 2023. április 06.

Helyszín: Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont

Programok

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság az idei évben is meghirdeti a Túzok Vándorkupa alkotói pályázatát a működési területén található települések általános- és középiskolás diákjai részére.

Eltűnnek a villanyoszlopok Mosonmagyaróvár környékén a túzokok védelmében

2022. november 27.

Hírek

Mosonszolnok és Újrónafő térségében több mint 7 km-en viszi föld alá középfeszültségű hálózatát az E.ON Hungária Csoport, hogy az itt fészkelő, védett túzokokat és más nagytestű madarakat megóvja, és a szabad vonulásukat szolgálja. A Fertő-Hanság Nemzeti Park területén Rajkánál már elkészült egy további, 3,5 kilométeres, a túzokpopuláció megóvása szempontjából fontos szakasz földkábelesítése.

V. Túzokfesztivál – május 7.

2022. május 07. - 2022. május 07.

Helyszín: Dévaványa

Programok

Különleges programok várják a Dévaványára látogatókat május 7-én, az V. Túzokfesztivál természetvédelmi nyílt napon. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak vezetésével megismerkedhetnek a Dévaványai-Ecsegi puszták természeti kincseivel, az itt folyó túzokvédelmi munkával és az itt élő régi magyar háziállatfajtákkal. Az érdeklődők hajnali túzoklesen, túzokvédelmi- és nevelési bemutatón, botanikai túrán, solymász-, csikós-, íjász- és ragadozómadár-védelmi bemutatón… Tovább »