V. Túzokfesztivál – május 7.

2022. május 07. - 2022. május 07.

Helyszín: Dévaványa

Programok

Különleges programok várják a Dévaványára látogatókat május 7-én, az V. Túzokfesztivál természetvédelmi nyílt napon. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak vezetésével megismerkedhetnek a Dévaványai-Ecsegi puszták természeti kincseivel, az itt folyó túzokvédelmi munkával és az itt élő régi magyar háziállatfajtákkal. Az érdeklődők hajnali túzoklesen, túzokvédelmi- és nevelési bemutatón, botanikai túrán, solymász-, csikós-, íjász- és ragadozómadár-védelmi bemutatón… Tovább »

Az EU támogatja a szlovák-magyar kék vércse és a túzok megőrzést

2022. március 24.

Hírek

A kék vércse és a túzok állományok drámai mértékben csökkentek az elmúlt évtizedekben bizonyos régiókban. Szlovák és magyar ornitológusok hosszú ideje együttműködésben dolgoznak e 2 faj populációjának megerősítésén. A most induló „Steppe on border” LIFE projekt azon élőhelyek javítására összpontosít, ahol mindkét faj előfordul, különösen a határ menti régióban.

Csendes tragédiák a légvezetékek mentén: fogyatkozó védett madaraink

2022. február 4.

Hírek

Lakossági bejelentés alapján a Kömlő és Tiszanána között lévő út mentén húzódó középfeszültségű légvezeték mellett egy elpusztult túzokot találtunk. A madár annak ellenére, hogy jó látási viszonyok voltak aznap délelőtt, repülés közben légvezetéknek ütközött és elpusztult. A vezeték a szárnyát vágta el.

Túzok Vándorkupa – alkotói pályázat

2022. január 19. - 2022. április 07.

Helyszín: Dévaványa

Programok

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság az idei évben is meghirdeti a Túzok Vándorkupa alkotói pályázatát a működési területén található települések általános- és középiskolás diákjai részére.

25 éves a Körös-Maros Nemzeti Park

2022. január 16.

Hírek

Pontosan huszonöt esztendővel ezelőtt, 1997. január 16-án alakult meg – hazánk hetedik nemzeti parkjaként -, a Körös-Maros Nemzeti Park. Több részterületből álló, 52 125 hektár kiterjedésű nemzeti parkunk magába sűríti mindazt, amit az Alföld táji és természeti értékei jelentenek.

Tartós eredményeket hozott a túzokvédelem fél évszázada

2021. december 30.

Hírek

Az átfogó védelmi intézkedéseknek köszönhetően sikerült stabilizálni a túzokállományt Magyarországon, a legutóbbi felmérésen a fokozottan védett faj mintegy 1600 egyedét regisztrálták a szakemberek. A túzok a világ legnagyobb tömegű röpképes madárfaja, mely 50 éve, 1971-ben kapta meg a legmagasabb szintű védelmet.

Tovább gyarapodott a hazai túzokállomány

2021. február 18.

Hírek

Az idei felmérés is alátámasztotta, hogy sikeresek a túzokvédelmi programok, a Kárpát-medencei és azon belül a hazai állomány is tovább növekedett. A szakemberek idén is felmérték a fokozottan védett madárfaj létszámát – a túzokszinkronok adatai az elmúlt években körülbelül 10 %-os gyarapodást mutatnak a Kárpát-medencében.

Túzok Vándorkupa alkotói pályázat

2021. január 24. - 2021. április 08.

Helyszín: Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok megye

Programok

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság az idei évben is meghirdeti a Túzok Vándorkupa alkotói pályázatát a működési területén található települések általános- és középiskolás diákjai részére.