Mi az az Éghajlatváltozási Kormányközi Testületet (IPCC), és hogyan működik?

2019. május 19.

Hírek

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) rendszeres időközönként összegezi és értékeli az éghajlatváltozással kapcsolatos legfrissebb tudományos eredményeket, hogy szembesítse a világ döntéshozóit az ember okozta globális változások mértékével, s egyben megoldási lehetőségeket is ajánljon. Azonban még mindig akadnak olyan vezetők, akik nem hajlandók szembenézni az éghajlati valósággal, vagy épp érdekeikbe ütközik a tények elfogadása. Pedig a… Tovább »

Feléljük a bolygót

2019. március 12.

Hírek

A nyersanyagok, üzemanyagok és élelmiszerek kitermeléséből és feldolgozásából ered a teljes globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás mintegy fele, és felelős a biodiverzitás elvesztésének több mint 90 %-áért – állapította meg egy ma kiadott UNEP tanulmány.

Hiába figyelmeztetnek a klímakutatók, a vesztünkbe rohanunk

2018. november 29.

Hírek

A globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokban való korlátozása érdekében 2030-ra 55 %-kal csökkenteni kell az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértékét a 2017-es szinthez képest – írja az ENSZ most bemutatott jelentése.

33 veszélyeztetett faj kap további védelmet

2017. november 1.

Hírek

Egy ENSZ támogatta és a Fülöp-szigeteken megrendezett vadvédelmi konferencián a résztvevők további védelmi intézkedéseket szavaztak meg 33 veszélyeztetett fajnak, többek között a csimpánznak, a leopárdnak és a zsiráfnak. A cetcápa, avagy a világ legnagyobb hala szintén szerepel a listán.

Ma kezdődik Varsóban a klímakonferencia

2013. november 11.

Hírek

Ma nyit az éghajlatváltozási konferencia a lengyel fővárosban. A csaknem két héten át tartó tanácskozáson összesen kétszáz ország képviselői vesznek részt. A házigazda Marcin Korolec, Lengyelország környezetvédelmi minisztere. A konferenciától egyik állam sem vár áttörést.

A kibocsátási rés áthidalása

2012. november 22.

Hírek

Műszakilag és gazdaságilag is kivitelezhető az a kibocsátáscsökkentés, amellyel a globális felmelegedést 2°C fok alatt lehet tartani a 21. században – áll az ENSZ átfogó tanulmányban, mely 15 ország 28 tudományos csoportjának 55 tudósának és szakértőjének közreműködésével készült el.

Látványnövekedés a hamis GDP miatt

2012. június 18.

Hírek

A világ legnagyobb, illetve leggyorsabban fejlődő gazdaságainak teljesítménye sokkal kisebbnek mutatkozna, ha a természeti és az emberi erőforrások fogyasztásából képzett mérőszámokkal korrigálnák a csak forgalmi adatokat tartalmazó hazai összterméket, a GDP-t.

Kihalás szélén afrikában a vízimadarak tizede

2012. május 21.

Hírek

Afrikára vonatkozó akciótervet fogadtak el a költöző vízimadarak megóvásáról szóló egyezményt aláíró országok a nyugat-franciaországi La Rochelle-ben az ENSZ égisze alatt tartott konferencián a hét végén.

Az éghajlatváltozás a békét és a biztonságot fenyegeti

2011. július 24.

Hírek

Az éghajlatváltozás komoly veszélyt jelent a világ békéjére és biztonságára – közölte egy magas rangú ENSZ tisztségviselőre hivatkozva a brit BBC közszolgálati televízió internetes hírportálja.