Percenként 13 millió dollárral támogatjuk a természet rombolását

2024. január 30.

Hírek

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) jelentése szerint a természetvédelem aránytalanul alulfinanszírozott. Pl. a rossz mezőgazdasági ártámogatások évi 2,2 millió hektár, vagyis 37 balatonnyi erdő pusztulásáért felelősök. A világ GDP közel 7%-át környezetkárosító tevékenységre fordítjuk.

Június 5 a környezetvédelem világnapja

2023. június 5.

Hírek

Idén a műanyagszennyezés leküzdésére hívják fel a figyelmet e nap alkalmából. Több millió tonna műanyagot gyártanak évente, és ennek kb. harmada egyszer használatos. Ez nagy terhelést jelent a környezetünkre nézve, a mikroműanyagok pedig bekerülhetnek az ételeinkbe és az ivóvízbe is.

A Föld bajnoka lett Sir David Attenborough

2022. április 22.

Hírek

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja a Föld Bajnoka címmel tüntette ki Sir David Attenborough világhírű természettudóst. A díjat azzal érdemelte ki a 95 éves Attenborough, hogy évtizedek óta történeteket mesél a természetes világról és a klímaváltozásról, ezzel formálva az emberek szemléletét és hozzáállását a környezetvédelem területén.

50 %-kal nő az extrém erdőtüzek száma

2022. február 27.

Hírek

Az eddigieknél is szélsőségesebb erdőtüzeket okozhat a globális felmelegedés és a földhasználat változása az évszázad végéig – figyelmeztetett az ENSZ új jelentésében.

Veszélyesen letért a világ a párizsi klímamegállapodás céljaitól

2021. október 20.

Hírek

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése melletti elkötelezettség ellenére a jelenlegi fosszilis energiatermelési tervek nem egyeztethetőek össze a kitűzött klímacélokkal – figyelmeztetett mai jelentésében az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP).

Véget ért egy korszak – megszűnt az ólmozott benzin

2021. augusztus 31.

Hírek

Vége az ólmozott benzin korának – jelentette be tegnap az ENSZ Környezetvédelmi Programja. A kezdetektől lehetett tudni, hogy mérgező, mégis egy évszázadra volt szükség, hogy végleg eltűnjön a hozzáadott ólom a benzinből.

Az erdők kínálnak menedéket a beporzóknak

2020. június 12.

Hírek

Az erdők és fák kulcsfontosságúak a méhek, pillangók és más beporzók munkájában, ezért az élőhelyek eltűnésének azonnal gátat kell szabni a biológiai sokféleség megóvásáért – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) új jelentésében.

Lényegében elbuktuk a klímaváltozás elleni harcot

2019. november 26.

Hírek

Évente 7,6 százalékkal kellene csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását 2030-ig ahhoz, hogy el lehessen érni a párizsi klímaegyezményben kitűzött célokat – derült ki az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) ma Genfben bemutatott éves jelentésből. Pusztító felmelegedésre kell felkészülni. Amit eddig “tettünk” a katasztrófa megállításáért, az viccnek is kevés.

Mi az az Éghajlatváltozási Kormányközi Testületet (IPCC), és hogyan működik?

2019. május 19.

Hírek

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) rendszeres időközönként összegezi és értékeli az éghajlatváltozással kapcsolatos legfrissebb tudományos eredményeket, hogy szembesítse a világ döntéshozóit az ember okozta globális változások mértékével, s egyben megoldási lehetőségeket is ajánljon. Azonban még mindig akadnak olyan vezetők, akik nem hajlandók szembenézni az éghajlati valósággal, vagy épp érdekeikbe ütközik a tények elfogadása. Pedig a… Tovább »