A kanadai szuperdisznók elárasztják Észak-Amerikát

2024. június 1.

Hírek

Kanadai vaddisznók támadása várható Dél- és Észak-Dakota, Montana és Minnesota államokban, ahol több milliárd dolláros kárt okozhatnak. A hibrid disznók szuperképességűek, gyorsan vonulnak, hihetetlenül szaporák, és nem válogatnak, ha valamit be kell falni. A kanadai kutatók megállításukat szorgalmazzák, nehogy elmérgesedjen a két ország viszonya.

Szombathelyen idén 70 vaddisznót lőttek ki

2023. december 16.

Hírek

Az állatok bő két éve jelentek meg a város bokrosabb területein. A vadászok a lakosokkal és telektulajdonosokkal lehetőség szerint konzultálnak és bemutatkoznak nekik.

Miért radioaktívak még mindig a csernobili vaddisznók?

2023. szeptember 11.

Hírek

A tudósok még mindig nagyrészt sötétben tapogatóznak, hogy mennyire egészségesek a csernobili állatok. A nagy kérdés már évek óta az, hogy a vaddisznók miért sokkal radioaktívabbak, mint más fajok, például a szarvasok? Most a pontosabb mérések lehetővé tették, hogy a kutatók megoldják ezt a „rejtélyt”.

Vaddisznó kérdőjelek

2021. augusztus 18.

Hírek

Egy friss kutatás azt állítja, hogy a vaddisznók a legkártékonyabb állatok közé tartoznak abból a szempontból, hogy a földet túrva felszabadítják annak karbontartalmát, ami évente 4,9 millió tonna szén-dioxiddal szennyezi a levegőt – ez egymillió autó kibocsátásával egyenlő.

Legyen óvatos, ha csíkos kismalacot lát!

2021. március 1.

Hírek

Az Agrárminisztérium Facebook-oldalán a túrázókat arra figyelmeztette, legyenek óvatosak, ha csíkos kismalacot látnak. Fontos, hogy a turistautakról ne térjenek le, a kutyát pórázon sétáltassák, és sötétedés előtt hagyják el az erdőt.

Heltai Miklós: Vaddisznók a nagyvárosban! Ki tehet róla?

2020. június 13. - 2020. június 13.

Helyszín: internet - virtuális tér

Programok

Az emberiség városiasodásának és a városok elterpeszkedésének egyik nem várt jelensége, hogy a jól alkalmazkodó, tágtűrésű fajok képesek a városi környezetben is megtalálni élőhelyi feltételüket. Ma már nem ritka Európa nagyvárosaiban, hogy rókával, nyesttel, őzzel vagy vaddisznóval találkozzunk. Ezek a fajok azonban – ellentétben mondjuk az énekesmadarakkal – már jelenlétükkel is konfliktust okoznak.

Budapestet is elérte a sertéspestis

2019. szeptember 28.

Hírek

Megjelent a sertéspestis Budapestnél, rengeteg vaddisznó dögölhetett meg Budakeszin. Csütörtökön este értesült a 444.hu arról, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. Budakeszi Erdészetének területén, azon belül a Disznóskert nevű körülkerített erdőrészen tömegesen hullottak el vaddisznók, 170-et is meghaladhatja a megtalált tetemek száma. Az állatok halálának oka minden valószínűség szerint sertéspestis.

Európa-szerte terjed az afrikai sertéspestis

2018. augusztus 7.

Hírek

Az elmúlt 2 hónapban több európai országban is rosszabbodott az afrikai sertéspestis (ASP) járványhelyzet. A Nébih összegyűjtötte a leginkább érintett országokkal kapcsolatos aktuális információkat. Hazánkban a betegség házi sertésekre történő átterjedésének megakadályozása érdekében kiemelten fontos, hogy az állattartók, vadászok betartsák a járványvédelmi előírásokat.