Vércse védelem a Felső-Kiskunságban 2023

2024. január 22.

Hírek

2023-ban sem hanyagolták el a vörös és kék vércsék számára kihelyezett odúk ellenőrzését és karbantartását az MME szakemberei. Tapasztalataik szerint a vörös vércsék számára ez a vidék nagyon kedvező, de a fészkelési lehetőségek limitáltak.

Hoppá! Kardoskúton futva vadásznak a vörös vércsék

2024. január 16.

Hírek

Érdekes technikával vadásznak a vörös vércsék a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Kardoskúti-pusztán. Nem a levegőből szemlélik a terepet, hanem a békászó sasokhoz hasonlóan, a földön futva próbálják elkapni a pockokat.

Baranyai bagolyrekordok: túl a nyolcezredik fiókán

2023. december 2.

Hírek

A gyöngybaglyok tekintetében az egyik szemünk sír, a másik pedig nevet. Az MME Baranya Megyei Csoportja által a templomtornyokba és padlásokra kihelyezett 161 költőládából idén 59 db-ot (36,6%) foglaltak el a madarak.

Ha segítünk, a természet gyorsabban újul meg

2023. október 24.

Hírek

A kék vércsék vonulása lassan lecsendesedik. A szeptember 29-i számlálások még több mint 6500 madarat listáztak az éjszakázó helyeken Kárpát-medence szerte. Mostanra a telelni igyekvő vándorok előőrsei már Afrikában, a Szaharától délre járnak. Sok fiatal madár is útra kelt idén, mert a kedvező körülmények kiemelkedő szaporulatot eredményeztek.

Sörnyitó formájú oszlopfőkkel védik a madarakat Dél-Baranyában

2023. július 4.

Hírek

A 6 km-nyi új vezetékszakasz egyszerre támogatja a szolgáltatási színvonal növelését és a természetvédelmi célokat. Ölyvek, vércsék, gólyák és más madárfajok mindennapjait teszi biztonságosabbá az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt.132 milliós madárbarát fejlesztése.

Rekordszámú vörös vércse költ Cserebökényben

2023. május 24.

Hírek

A Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületén található rekettyési műfészek telepen idén kiemelkedően nagy számban költenek vörös vércsék. Mivel ez a madárfaj alapvetően szoliter (magányos, egyedi) módon szokott fészkelni, ezért meglepő ez a jelentős számú, telepesen történő költés.

Adj otthont egy vércsecsaládnak!

2019. július 8.

Hírek

Védett ragadozó madarunk, a vörös vércse védelmére indult akció Vas megyében. Speciális költőládákat szerelnek fel.

Ragadozó madaraink a mezőgazdaság ingyen napszámosai

2018. november 16.

Hírek

A Körös-Maros Nemzeti Park tájain idén egyszerre tapasztalható a mezei pockok és a hörcsögök számának robbanásszerű megemelkedése, az ún. gradáció. A ragadozó madarak azonban segítik a gazdálkodókat abban, hogy megszabaduljanak e kártevő rágcsálóktól.

Sikeres vörös vércse költések a Kis-Sárréten

2017. július 23.

Hírek

Az ezredfordulón mindössze húsz pár vörös vércse költött a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén. Számuk azóta folyamatosan növekszik, idén már elérte a százat.