A rovat kizárólagos támogatója

Az ezredfordulón mindössze húsz pár vörös vércse költött a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén. Számuk azóta folyamatosan növekszik, idén már elérte a százat.

Ez a szép eredmény részben annak köszönhető, hogy nyolc telepen összesen 120 költőládát helyeztek ki a KMNPI munkatársai. Másrészt emelkedett a térségben a legelő állatok száma, ami vonzza a rovarokat, s ezáltal bőséges táplálékot biztosít a fiókáikat nevelő vörös vércsék számára.
 
Nyolcvan pár költött ládában, húsz pedig természetes fészekben, azaz szarkák és dolmányos varjak fészkében. A legnépesebb telepek a Körösnagyharsány melletti Nagysziken és a Geszt melletti Iklódpusztán voltak, mindkét helyen 14-14 pár költött. Csupán eggyel kevesebb, 13 költőpárt találtunk Mezőgyán mellett, a kisgyantéi legelőn. A legtöbb fészekből 4-5 fióka repült ki, ami egy jó közepes átlagnak mondható, de találtunk hatos fészekaljakat is. Sajnos két telepen a nyest néhány költőládában elpusztította a fészekaljat.
 
A tájegységen a tél folyamán megnövekedett a mezei pocok állomány, melyben kora tavasszal egy visszaesést tapasztaltunk, de a nyáron ismét emelkedett a rágcsálók száma. A későbbi rendkívül száraz időjárás kedvezett sok egyenesszárnyú rovarnak (például sáskáknak), melyek szintén fontos szerepet játszanak a vörös vércsék táplálkozásában – írta a park honlapján.
 
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás