20 légitársaságot vizsgálnak hamis zöld állítások miatt

2024. május 15.

Hírek

Az Európai Bizottság és a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok – köztük a Tudatos Vásárlók Egyesülete – összesen 20 légitársaság ellen indítottak eljárást áprilisban megtévesztő zöldre festés gyakorlata miatt. A légiközlekedés az egyik legnagyobb globális CO₂-kibocsátó, a légitársaságok ellen pedig egyre több ítélet születik éghajlati hatásuk miatt Európában, amely a leggyorsabb melegedő kontinens.

Fenn-nem-tarthatóság a költési időszakban

2024. május 6.

blog

Korábbi bejegyzéseimhez képest most egy nagyon más cikk megírásának szükségét éreztem. Május 5-én Anyák napi kerékpározásra indultam, bár ne tettem volna!

Akkumulátorgyári tájkép I. – (Mes)e-autó (No8)

2024. május 5.

blog

Az akkumulátorgyárakról szóló sorozatom célja, hogy az elektromos autók problematikájának 22-es csapdaszerűségére egyszerűen rávilágítsak. Ma kétféle végletes álláspontról olvashatunk és ezek politikai hívei egymást győzködik. Érdemes már az elején megjegyezni, hogy a környezetegészségügy nem a politológiai tudományok része, hanem a természettudományoké, s benne a környezetanalitika, ökotoxikológia és egészségtudományok szava a mérvadó. Mások csupán gazdasági érdekeket… Tovább »

Tanári Ösztöndíjprogramot hirdet Áder János alapítványa

2024. február 10.

Hírek

Zöld Föld néven tanári ösztöndíjprogramot hirdet a fenntarthatóságra nevelés témakörben a sok-sok közpénz milliárdból kitömött, “nemzeti zöldrefestő” Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány a 2023/2024-es tanév tavaszi félévére.

Az EU beintett a zöldre festésnek

2024. január 19.

Hírek

Nagy többséggel, 593 szavazattal, 21 ellenszavazattal és 14 tartózkodás mellett fogadta el az Európai Parlament azt az irányelvet, amely nagyobb védelmet hivatott biztosítani a fogyasztóknak a megtévesztő üzleti gyakorlatokkal szemben. Az új szabályok értelmében ugyanis az EU-n belül ilyennek minősül, ezért tiltott lesz az úgynevezett zöldre festés, valamint a termékek hasznos élettartamának tervezett szándékos lerövidítése.

Betelt a pohár a zöld fogyasztóknál!

2023. november 30.

Hírek

Újabb fogyasztói kutatás mutatott rá, hogy a vásárlók egyre szívesebben választanának fenntartható termékeket, de a félrevezető zöld állítások miatt nehéz beazonosítaniuk a valódi öko változatokat. Meddig mehetnek el a vállalatok a zöld állításaikkal?

Klímaváltozás és dezinformáció: évtizedek óta nagy sikerrel vesznek hülyére minket

2023. október 22.

Hírek

Az ukrajnai, és most az izraeli háború is újult erővel mutatta meg, hogy mire képes a dezinformáció, azonban a fosszilis iparág már lassan 50 éve tudatosan hátráltatja a klímaváltozás mérséklésére irányuló cselekvést, meglehetősen nagy sikerrel, sokszor változatlan recept szerint. A klímaváltozáshoz kapcsolódó dezinformációk főbb megállapításai és rövid összefoglaló: