A rovat kizárólagos támogatója

Miközben tagadhatatlanul pusztul az élővilág és fokozódik az éghajlati válság, az európai kormányok és politikai vezetők gátolják a természet megőrzését és az ökológiai rendszerek helyreállítását célzó új törekvéseket. Sőt: a már elfogadott célokat is sorra teszik partvonalra. Mindezt azáltal, hogy nyomást gyakorolnak az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottságra.

145 szervezet írt nyílt levelet az Európai Bizottságnak, hogy ráirányítsa a figyelmet: a bizottság környezet- és természetvédelemben tett visszalépései veszélyeztetik a jövőnket.

Az elmúlt hónapokban súlyos visszalépések történtek az alábbi területeken:

  • Lazították az ipari mezőgazdaságra vonatkozó szennyezési szabályokat.
  • Ejtették a fenntartható mezőgazdaságra vonatkozó terveket.
  • Eltörölték a növényvédőszerek használatának csökkentését célzó terveket.
  • Valamint a reziliens vízgazdálkodás kérdése is csorbát szenvedett.

A sor sajnos folytatható: veszélyben vannak az alapvető környezetvédelmi szabályok, mert lazításukkal az ipari szereplőknek kedveznének; egyes országok (köztük Magyarország) ellehetetlenítették az EU természet-helyreállítási törvényének bevezetését; és az agrárminiszterek veszélyeztetik az EU új, globális erdőirtások ellen fellépő politikáját.

Mindez felelőtlen és rossz válasz a gazdálkodókat sújtó valódi nehézségekre: a jövőnket aláássa, de semmit sem kezd az ellátási láncokból eredő nehézségekkel, sem a kereskedelmi egyezmények miatt Európába áramló olcsó import termékekkel, melyek lehetetlen versengést eredményeznek a gazdák számára.

A nyílt levél aláírói azt üzenik: azonnal meg kell állítani ezt az ámokfutást. Az élhető Európa, az élhető jövő megőrzése a tét.

Az ökológiai rendszerek jelentik az emberi élet, az emberi egészség alapját. Amellett, hogy tiszta vizet, tiszta levegőt és biztonságos éghajlatot biztosítanak, az élelemtermelésünket is megalapozzák. Végre komolyan kellene venni: fel kell hagynunk a pusztításukkal, és a segítenünk kell a gyógyulásukat.

A levél teljes egészében itt olvasható >>>

Európai miniszterek még egy kétségbeesett kísérletet tesznek a természet helyreállításáról szóló rendeletért, mielőtt jön a magyar elnökség, és az egész megy a kukába.  Orbán elnöksége előtt talán még menthető Európa természet-helyreállítása

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás