Hirdetés
greenfo/MTI

Másfél millió eurós pénzbüntetésre ítélte a Párizs közeli Nanterre bírósága az Electricité de France (EDF) energiaszolgáltató vállalatot, amiért 2006-ban megfigyeltette a Greenpeace környezetvédő szervezet egyik kampányfőnökét.

Emellett az amerikai Floyd Landis – akit doppingolás miatt megfosztottak a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 2006-os győzelmétől – egy év börtönbüntetést kapott felfüggesztve, amiért visszaélt a francia doppingellenes laboratóriumtól (LNDD) törvénytelenül megszerzett dokumentumokkal.
Az összetett ügy középpontjában a Kargus Consultants nevű cég áll, amely a vád szerint egy informatikai kémprogram segítségével dokumentumokat szerzett be megbízóinak, egyebek mellett az EDF-nek a Greenpeace-ről, Landisnak pedig a doppingellenes laboratóriumról. Az EDF két biztonsági vezetője – akiket már felfüggesztett az energiaóriás – azzal bízta meg a magáncéget: térképezze fel, milyen akciókra készül a Greenpeace.

Yannick Jadot, Zöld-párti európai parlamenti képviselő hét éven át irányította a Greenpeace franciaországi antinukleáris kampányát. A környezetvédő szervezet 2006-ban több látványos akciót is szervezett annak bizonyítására, hogy a Normandiában épülő Flamanville-i atomerőmű nem elég biztonságos egy repülőgép-baleset esetén. A kampányfőnök számítógépét ekkoriban hackelte meg a Kargus.

Az EDF egyik biztonsági emberét három év börtönbüntetésre ítélték, amelyből fél év letöltendő, a másik személy 10 ezer eurós pénzbüntetést, valamint két év elzárást kapott felfüggesztve. Ezenkívül félmillió eurós kártérítést is kell fizetniük a Greenpeace-nek. A környezetvédő szervezet az ítéletet a nukleáris ipar felé küldött "erős jelzésként" értékelte.

A 2003-ban alapított Kargus egy egykori hírszerző, Thierry Lorho konzultációs cége, akinek megbízói között olyan nagyvállalatok állnak, mint a Nestlé, a Coca-Cola vagy az Areva. A Greenpeace akcióinak megelőzésére egy Marokkóba települt francia hackert, Alain Quiros kérte fel a Kargus. Lorho három év börtönbüntetést kapott, amelyből egy év letöltendő, az informatikust két év elzárásra ítélték, amelyből fél év letöltendő.
Ugyanez az informatikus hatolt be a francia doppingellenes laboratórium számítógépébe. A hacker mindig ugyanazzal a módszerrel dolgozott: távolról ellenőrzése alá vonta a kiválasztott számítógépes rendszert, majd bizalmas adatokat mentett le róla.
Floyd Landis és edzője, Arnie Baker – akik ellen 2010 óta nemzetközi elfogatóparancs van érvényben – nem jelentek meg a bíróságon. Az edzőt is egyéves börtönbüntetésre ítélték felfüggesztve. Ők azért szerezték meg az LNDD dokumentumait, hogy vitatni tudják a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) döntését, amely doppingolás miatt megfosztotta az amerikai kerékpárost Tour-győzelmétől.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás