Hirdetés

A Budapesti Corvinus Egyetem több kara is veszélybe került a felsőoktatás átstrukturálása miatt, melyben a Budai Campus három kara különböző egyetemekre kerülne, ezzel megbontva a Corvinus egységét. Ezzel együtt a Budai Arborétum és az évszázados múltra visszatekintő agrár- és műszaki képzések is bizonytalan helyzetbe kerülhetnek. A 15.000 aláíróhoz lehet csatlakozni.

Kedden a sajtóban megjelent a hír, hogy a Corvinus Egyetem Villányi úti karának épületeit és a hozzá tartozó arborétumot eladja a kormány, ezért szerdán tiltakozó fórumot tartottak és petíció aláírásába fogtak a diákok és az egyetem vezetése. A gyűlésen azt mondták: nem fogják hagyni, hogy a campust elköltöztessék.  14.000 diák és a Corvinus vezetése megy szembe az Orbán- kormánnyal.

EGYÜTT A CORVINUSÉRT, EGYÜTT A BUDAI CAMPUSÉRT!  címmel indult petíció, melyet itt lehet aláírni >>>

 

A bizonytalan, meg nem erősített információk szerint az alábbi forgatókönyv szerint szűnhet meg a BCE Budai Campusa:
A kertészettudományi kar: Gödöllőre kerül a Szent István Egyetemre.
A tájépítészeti kar osztódik: a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és/vagy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fogadja be.
Az élelmiszer-tudományi kar Hódmezővásárhelyre, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karára és/vagy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre költözik. Állítólag a kiköltözést követően a Villányi úti ingatlanegyüttest a hozzá tartozó 7,3 hektáros arborétummal együtt értékesíti az állam. Bár a Budai Vár rekonstrukciójára kell az államnak a pénz, az információ ezen részét a Miniszterelnökség cáfolta. A Corvinus hivatalosan nem tud az átalakításról, a szerdai oktatói és hallgatói fórumon Rostoványi Zsolt rektor annyit mondott, reméli, hogy egyben marad az egyetem.

 

Az ember, aki eladta a világot, avagy a Budai Arborétum kiárusítása

Cserpes Tamás

2015. május 21.

Az ember, aki eladta a világot, avagy a Budai Arborétum kiárusítása

David Bowie 1970-ben adta ki a The Man Who Sold The World (Az ember, aki eladta a világot) című albumát. A dalban egy olyan emberről ír, aki soha nem vesztette el a hatalmát, az események feletti irányítást. Ő az, aki eladta a világot. Egy nevetséges figura. A jobboldal által harsogott ostobaságot, miszerint a magyar föld nem eladó, pont most valósították fel a nemzetes uramék.
Olyan hatalmas szomorúságot nem éreztek a 7,5 hektárnyi haza jó pénzért való elárulása felett. Eladták a földet, a levegőt, a fákat, az évelő- és hagymás növényeket, a múltat. Elárulták Entz Ferenc emlékét, aki orvos, szőlész és kertész is volt egyben. 1860-ban a Magyar Gazdasági Egyesület őt bízta meg a Gellérthegy déli oldalában lévő Schams-szőlőtelepen kialakított vincellériskola vezetésével. Ez volt a Kertészeti Egyetem, későbbi nevén Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem elődje.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás