Hirdetés

A nyugat-kínai Tibeti-fennsíkon található Guliya-gleccserből származó jégmintákban több mint 1700 ősi vírust fedeztek fel kutatók. Az Ohiói Állami Egyetem által vezetett vizsgálat során egy 1000 láb hosszú jégmagot elemeztek, amely 41 ezer éves múltra tekint vissza.

A tudósok megállapították, hogy a felfedezett vírusok kizárólag egysejtűeket és baktériumokat képesek megfertőzni, így nem jelentenek közvetlen veszélyt az emberekre, állatokra vagy növényekre. Ugyanakkor tanulmányozásuk fontos betekintést nyújthat a Föld éghajlattörténetébe.

A kutatócsoport a jégmagot kilenc, különböző korú és éghajlati időszakot reprezentáló szegmensre osztotta. Az ezekből kivont DNS-minták metagenomikai elemzése során azonosították az egyes vírustörzseket. Matthew Sullivan, a tanulmány társszerzője elmondta: “Egyértelmű eltolódásokat láttunk a hidegebb éghajlaton és a melegebb éghajlaton létező vírusok között.”

A vizsgálat rávilágított arra, hogy a vírusközösségek összetétele jelentősen változott az éghajlati viszonyok függvényében. Például 11 500 évvel ezelőtt, amikor az éghajlat a hideg jégkorszakból a melegebb holocén korszakba váltott, egy különálló vírusközösség alakult ki – tudósított a Daily Mail.

Az aggodalmak nem teljesen alaptalanok. 

Halálos kórokozók bukkantak fel az olvadó permafrosztból a világ más helyein, ami félelmet kelt a lehetséges járvány miatt. 2016-ban például lépfene spórái szöktek ki egy állati tetemből, amely 75 évig fagyott a szibériai örökfagyban. Több tucatnyian kerültek kórházba, és egy gyermek meghalt.

Szerencsére azonban a legújabb tanulmányban talált 1700 vírus nem jelent veszélyt az emberi egészségre – állapították meg a kutatók. Ez azért van így, mert ezek a vírusok csak archaeákat – amelyek egysejtű szervezetek – és baktériumokat képesek megfertőzni. Nem betegíthetik meg az embereket, az állatokat vagy még a növényeket sem.

Tanulmányozásuk azonban fontos, mert betekintést nyújtanak a Föld mély klimatikus történelmébe, és segíthetnek megérteni, hogyan nézhetnek ki a jövő mikrobaközösségei.

ZhiPing Zhong, a tanulmány másik társszerzője szerint ez az eredmény a vírusok és az éghajlatváltozás közötti lehetséges kapcsolatra utal. A kutatók eredményeiket a Nature Geosciences című folyóiratban tették közzé.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás