Hirdetés
Forrás: hnp.hu

Egy régóta nyomon követett fekete gólyát (Ciconia nigra) sikerült távcső elé kerítenie augusztus 04-én a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet illetékes természetvédelmi őrének, hajóval történő területbejárás közben. Kiemelkedő költési sikereket mért a Hortobágyi Nemzeti Park.Jó adag szerencse kell ahhoz, hogy egy gyűrűvel megjelölt madarat megpillantson az ember és ez most – egy év után – újra kijutott neki.

A folyóparton ácsorogva került szem elé a madár, amely jobb lábán színes gyűrűt visel. A helyszín szinte ugyan az, mint tavaly, Szajol, Tisza-part. A fekete gólya türelmesen megvárta, míg a megfelelő távolságból a gyűrűjének karaktereit leolvassák: 5082! Ünnepelhetünk!

Az idén nyáron a madár betöltötte a 20. életévét és ezzel újfent megdöntötte a saját maga által tartott rekordot: jelenleg ez a legidősebb fekete gólya! Nem csak hazánkban, hanem Európában, sőt a faj egész elterjedési területén jelölt egyedek közül bizonyítottan ez az egyed a legöregebb, természetes élőhelyén megfigyelt példány!

Ez a  gyakorlati természetvédelem sikere is, hiszen ez a fekete gólya sok éve tér vissza kedvelt fészkelőhelyére, a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzetbe, ahol a fészkelő- és táplálkozóhelyek védelme eredményeként megfelelő életfeltételek várják.

Fekete gólya (Ciconia nigra) Szajol 2023 08 04 kép: Nagy Gábor

Az 5082 gyűrűszámú madarat 2003-ban Hercegszántón gyűrűzte fiókaként Kalocsa Béla. Viszontagságos éven van túl ez a fekete gólya, hiszen ismeretlen okból jobb lábán két ujját is elveszítette, illetve színes jelölőgyűrűjéből is hiányzik egy kisebb darab. A fekete gólya fokozottan védett madárfaj, természetvédelmi értéke 500 000 Ft.

Fekete gólyák kiemelkedő költési sikere
A természetvédelmi őrszolgálat munkatársai minden évben nyomon követik a fekete gólya (Ciconia nigra) költések alakulását.
A Nyírség-Szatmár-Bereg Tájegységben 2023-ban kiemelkedő költési sikerességet tapasztaltunk: azokban a fészkekben ahol költésbe kezdtek a madarak 78%-ban fiókát is reptettek (tájegységünkben ennek az értéknek a több éves átlaga 59%).
Ez a statisztikai érték önmagában azonban megtévesztő, mivel az ez évi mintaszám az átlagos érték csupán kétharmada: mindösszesen 18 fészekben kezdtek költésbe fekete gólyák a tájegységben, ahonnan összesen 32 fióka repült ki és készül fel a „nagy útra” – írta a park.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás