Hortobágy, a dicső rónaság

2023. november 10.

Hírek

50 évvel ezelőtt, 1973-ban a Hortobágyon alakult meg Magyarország első nemzeti parkja, amely nemcsak az első, de a legnagyobb és legismertebb nemzeti park is hazánkban – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a „Hortobágy, dicső rónaság…” 50 éves a Hortobágyi Nemzeti Park című kiállítás megnyitó ünnepségén.

Az ABB munkatársai a madárvédőknél önkénteskedtek

2023. szeptember 21.

Hírek

Szeptember közepén az ABB Magyarország munkatársai a LIFE Saker Roads kerecsensólyom-védelmi program keretében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) vezetésével Jászberény mellett, a parlagi sasok élőhelyén vállaltak önkéntes munkát, melynek célja a középfeszültségű oszlopsorok ragadozómadarakra gyakorolt hatásának felmérése volt.

Mississippi tarajosteknős a Tisza partján

2023. augusztus 25.

Hírek

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szerint a Tisza szolnoki szakaszán találtak rá az eddig csak otthon tartott teknősfaj „kivadult” példányára, a mississippi tarajosteknősre. Előfordulása sok kérdést vet fel a szakértőkben.

20 éves a legidősebb ismert fekete gólya

2023. augusztus 11.

Hírek

Egy régóta nyomon követett fekete gólyát (Ciconia nigra) sikerült távcső elé kerítenie augusztus 04-én a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet illetékes természetvédelmi őrének, hajóval történő területbejárás közben. Kiemelkedő költési sikereket mért a Hortobágyi Nemzeti Park.

Megúszták a földikutyák a hajdúbagosi rezervátum tüzét

2023. július 26.

Hírek

A katasztrófavédelem adta hírül tegnap, hogy 15 hektáron égett a magas füvű vegetáció a Hajdúbagosi Földikutya-rezervátumban. A védett területen keletkezett tűz a közeli fenyőerdőre is átterjedt, itt az erdő aljnövényzete 3 hektáron égett.  A tüzet eloltották, a nemzeti park szerint a földikutya populációban nem esett kár.

Elhunyt Dr. Kovács Gábor, a Hortobágy madarásza

2023. július 21.

Hírek

Elment egy példakép, egy igazán nagyszerű és puritán ember. Dr.  Kovács Gábor a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület örökös tagja 2023. július 19.-én délután egy gyors lefolyású gyógyíthatatlan betegségben hortobágyi otthonában elhunyt.

Ötven éves a Hortobágyi Nemzeti Park

2023. május 6.

Hírek

A természeti örökség megőrzése érdekében az elmúlt 12 évben Magyarországon több mint 90 milliárd forintnyi természetvédelmi beruházás jött létre – mondta az agrárminiszter a Hortobágyon, az ország első nemzeti parkja alapításának 50. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

Uniós támogatás segíti a kerecsensólymok védelmét az Észak-Alföldön

2023. február 13.

Hírek

A világszerte veszélyeztetett madárfaj állománya 38%-kal esett vissza 10 év alatt a régióban, így az új projekt legfontosabb célja ennek az ijesztő tendenciának a megértése és visszafordítása. A világszerte veszélyeztetett ragadozó madár európai uniós állományának kétharmada Magyarországon fészkel.

Lebuktak a keselyűgyilkos vadászok

2022. december 5.

Hírek

A fokozottan védett, jeladóval felszerelt barátkeselyű másfél éve történt lelövésével az ügyészség négy helyi vadászt vádolt meg, akiket emellett négy egerészölyv elpusztításával is gyanúsítanak.