A városi zaj a madarak fejlődését is visszaveti

2024. május 15.

Hírek

A zajszennyezés hatására – egy friss tanulmány alapján úgy tűnik – már a tojásban is az átlagosnál lassabban növekednek a fiókák. Később pedig kevesebb utódot nevelnek fel, mint az életük kezdetén forgalmi zajoktól nem szenvedő fajtársaik.

Klímaváltozás: a gyakori fajok sem ússzák meg

2024. április 19.

Hírek

A Pilisi Parkerdő Zrt. és az Eötvös Loránd Tudományegyetem több mint 40 éve tartó együttműködése újabb gyümölcsöt érlelt a klímaváltozás hatásainak kutatásában. A kutatás eredményei fölhívják a figyelmet arra, hogy hosszabb távra előre vetítve még a gyakorinak mondható fajok is veszélynek vannak kitéve.

20 éves a legidősebb ismert fekete gólya

2023. augusztus 11.

Hírek

Egy régóta nyomon követett fekete gólyát (Ciconia nigra) sikerült távcső elé kerítenie augusztus 04-én a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet illetékes természetvédelmi őrének, hajóval történő területbejárás közben. Kiemelkedő költési sikereket mért a Hortobágyi Nemzeti Park.

Parlagi sasok neveltek fel egy egerészölyv-fiókát a Dél-Alföldön

2023. augusztus 9.

Hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának közös munkacsoportja különös fészekaljat talált a dévaványai tájegységben májusban: három parlagisas-fióka mellett egy szintén egészséges egerészölyv-fióka nevelkedett.

Kimagaslóan jó évük volt a gólyáknak a Dél-Alföldön

2023. augusztus 8.

Hírek

Az átlagosnál jelentősen több fiókát neveltek fel az idén a Körös-Maros Nemzeti Park működési területén költő fehér gólyák. Szép számban voltak ötfiókás fészekaljak, sőt akadt egy olyan pár is, amelyik hat utódot nevelt fel.