Hirdetés
greenfo/MTI

Az Országos Atomenergia Hivatal pozitív döntést hozott a paksi atomerőmű egyes blokkjának üzemidő-hosszabbítási kérelméről – jelentette be Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója ma Pakson, azon az ünnepségen, amelyet az egyes blokk indításának harmincadik évfordulója alkalmából rendeztek.

A hatósági engedélyt még az idén, várhatóan a jövő héten kiadják – mondta a hatóság vezetője. Arról is beszélt, hogy több mint tíz éve kezdődött el a felkészülés arra, hogy a tervezett időn túl további húsz évig működjenek a paksi blokkok. 2008-ban készült egy négyéves program, amelyet a hatóság folyamatos kontrollja mellett valósított meg az atomerőmű, amely egy éve nyújtotta be az engedélykérelmet.

Jávor Benedek tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, miközben zajlanak a paksi bővítés előkészületei, még az alapvető tényeket sem lehet tisztán látni.  Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s vezetője arról beszélt, hogy a paksi atomerőműről szóló döntések érdemi, pénzügyi, környezeti és társadalmi kockázatokat elemző vita nélkül születnek meg. Emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés 2009-ben elvi hozzájárulást adott ahhoz, hogy kezdjék meg a paksi erőmű telephelyén esetlegesen létesítendő új blokkokkal kapcsolatos előkészítő munkálatokat. A kormányzat ezt az általános jellegű felhatalmazást tévesen úgy értelmezte, hogy felhatalmazást kaptak a bővítés végrehajtására – mondta Jávor Benedek.

A képviselő arra is kitért, hogy az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága két hete meghallgatta az érintetteket arról, hogy milyen előkészítő tanulmányok indokolják a paksi bővítés elindítását. A megjelentek, köztük az energiaügyi államtitkár, az Országos Atomenergia Hivatal vezetője, a Magyar Villamos Művek Zrt., illetve a Paksi Atomerőmű Zrt. vezetői még azokra a kérdésekre sem tudtak választ adni, hogy mekkora kapacitást akarnak beépíteni Pakson – mondta. Hozzátette, arra sem kaptak választ, hogy mennyibe kerül a beruházás, azt miből finanszírozzák majd, vagy hogy 10-20 év múlva versenyképes lesz-e az atomerőműben termelt energia. Hangsúlyozta, mindez akkor történt, amikor már egy hete zajlott a becslések szerint mintegy 4000 milliárd forintnyi beruházás környezetvédelmi engedélyeztetése.
Jávor Benedek az erőmű bővítése kapcsán valószínűnek nevezte, hogy azt orosz beszállítók hajtják végre és részben az oroszok is finanszírozzák majd. Ezért cserébe viszont várhatóan vagy az MVM Zrt. vagy a Paksi Atomerőmű Zrt. kisebbségi tulajdonjogát külföldiek kezébe kell majd adni, ezt a kockázatot pedig egy felelősen gondolkodó kormány nem vállalhatja – jelentette ki.

Kapcsolódó anyagok:

Az LMP kritizálja a hosszabbítást

Energiapolitikai zsákutca

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás