Hirdetés

A BKK által március óta egyre nagyobb számban telepített új jegykiadó automaták nem alkalmasak elektronikus jegyek kiadására. Pedig azok bevezetését már egy éve meg kellett volna kezdeni.

Nagy titkolózás közepette zajlik az elektronikus jegyrendszer bevezetésének előkészítése a tömegközlekedésben. Egy évvel a tervezett után végre lezárták a „Budapesti elektronikus jegyrendszer tervezése, kivitelezése, üzemeltetése és karbantartása” tárgyú beszerzési eljárás előkészítő szakaszát – írja a Népszabadság. A következő, ajánlattételi szakaszban dől el a beruházásra szánt 20,4 milliárd forint sorsa.  A Népszabadság erre vonatkozó kérdését a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) azzal hárította el, hogy az eljárással kapcsolatos információkat a hitelt folyósító Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) jóváhagyása nélkül nem közölheti. Azt viszont leszögezték, hogy hamarosan lezárják a tendert, és kezdődhet a megvalósítás. A beruházás összköltsége 67,7 millió euró – 20,4 milliárd forint -, amelyhez 54,2 millió euró – 16,3 milliárd forint – hitelt biztosít az EBRD, a fővárosi önkormányzatnak négymilliárd forint önrészt kell előteremtenie. A BKK az elektronikus jegyek bevezetésétől évi ötmilliárd forintos menetdíj bevételnövekedést remél, ebből fedeznék az EBRD-től kapott hitel törlesztését.

Az elektronikus jegyrendszer bevezetésének háromévesre tervezett folyamata eredetileg a közbeszerzési eljárások sikeres, 2013-ra tervezett lezárása után kezdődött volna meg, míg a papírjegyek és -bérletek cseréjéhez már korábban hozzákezdtek volna.  A BKK azonban fordított a dolgon. A jegyváltás helyett új jegykiadó automaták telepítésébe kezdett idén márciusban. Eddig összesen 128 automatát telepítettek, és nagyon elégedettek. Az automatákkal megszerzett bevétel megközelíti a kétmilliárd forintot. A nagy sikerre való tekintettel az automaták telepítése folytatódik: hetente átlag tíz gépet helyeznek üzembe zömében nagyobb csomópontokban, metró- és HÉV-állomásokon, de hamarosan kiérnek a külső kerületekbe is. Összesen 300 darabot telepítenek 2015 tavaszáig. Az automatákon mindenféle fizetési eszköz használható és szinte a teljes termékkínálat elérhető. Kivéve azt, amire kitalálták: a virtuális jegyeket. Ezek megjelenésekor majd újra kell hangolni a gépeket. Az időalapú elektronikus jegy bevezetésének idejéről azonban már találgatni sem mer a BKK.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás