Hirdetés

220 fa és 250 négyzetméternyi cserje kivágására adott engedélyt a Pest Megyei Kormányhivatal Természetvédelmi Főosztálya a XII. kerületi Önkormányzatnak, hogy parkolót alakítsanak ki a Natura 2000-es területenMindezt úgy, hogy az önkormányzatot nem kötelezték arra, hogy a fákat pótolja. A parkolót a „Normafa kapuja” névre hallgató fejlesztés keretében alakítják ki. A hírre az önkormányzat is reagált.

220 fát és 250 négyzetméternyi cserjést irtanak ki a Normafán, hogy legyen hol parkolni – írja a 24.hu A lap azt írja, a Pest Megyei Kormányhivatal Természetvédelmi Főosztálya adta ki az engedélyt a XII. kerületi Önkormányzatnak 220, többségében magas kőris és 250 négyzetméternyi cserje kivágására, hogy a Natura 2000-es területen parkolót alakítsanak ki.

A fák pótlására nem kötelezték az önkormányzatot, de a létesülő parkoló zöldfelületének kialakítása során a termőhelynek megfelelő, a kistájban természetesen előforduló, őshonos fajokat kell alkalmazni.

A XII. kerület önkormányzata a lappal azt közölte, meg akarják szüntetni, hogy hétvégenként a járdán, vagy a természetvédelmi területen parkoljanak a Normafához érkező autósok, és a cél az, hogy a látogatók kisebb része parkoljon a hegyen. Ezért a Normafa Síháznál, a védett erdőterületen lévő parkolót és a buszfordulót megszüntetik, és azt a területet visszaadják a turistáknak és a természetnek.

Az önkormányzat szerint az érintett terület nem erdőövezet, besorolása szerint közlekedési terület, amelynek egy része már most is parkolóként üzemel, az egyesített parkoló megvalósulásával pedig az Eötvös út legfelső, közel 200 méteres, gépkocsiforgalomtól elzárt szakaszát szintén visszaadják a látogatóknak, és az új Eötvös utat a Távcső utcával párhuzamosan, az egykori Hotel Olimpia helyén megvalósuló park vonalától a Konkoly-Thege Miklós útig alakítják ki.

Látszategyeztetésekről és időhúzásról beszélt Élő Norbert, a hegyvidéki önkormányzat DK-s képviselője is.

A testületi üléseken akadályozzák a munkát. Ha konkrét kérdéseket teszünk fel vagy rámutatunk problémákra, azt válaszolják, hogy nem tudnak részleteket mondani. Hiába megyek be a hivatalba és nézem meg a vonatkozó dokumentumokat, hiszen a következő testületi ülésig hetek telnek el, addigra pedig tárgytalanná válik az ügy

— mondta Élő, aki szerint a vállalhatatlan parkoló ügyében is így jártak el. A kérdést előhozta a testületi ülésen, ahol azzal hűtötték le, hogy a szakbizottságban majd részletes felvilágosítást kap. A bizottságok azonban még meg sem alakultak. A DK politikusa szerint jelenleg a Normafa lebetonozása zajlik, szakmailag védhetetlen, de méregdrága beruházásokkal. Hozzátette:

Húzzák az időt, mert tudják, hogy igazunk van. Így viszont hiába mondunk bármit, késő lesz.

Google Maps/24.huVincze P. Márton miniszterelnöki megbízott a Normafa fejlesztéséről szóló, 2013-as szakmai fórumon arról beszélt, hogy környezetrombolás sehol nem lesz és szándékaik szerint kevesebb autó megy majd fel a Normafához, mint jelenleg. A Normafa-beruházásról 2015 májusában ügydöntő népszavazáson döntöttek a hegyvidéki lakók. Már, aki elment. A hegyvidékiek mindössze 27,6 százalékát érdekelte a Normafa sorsa, 81 százalékuk viszont igennel szavazott.

A parkolót a “Normafa kapuja” nevű fejlesztés keretében alakítják ki, amelynek részeként a látogatóközpont kialakításához már tavaly is kellett kivágni fákat.

Nyitóképen az Eötvös út új szakasza, ami a forgalmat az új parkolóhoz tereli a hegytető felől – forrás: Normafa – természetesen csoport


A hírre reagált az önkormányzat:

“A napokban több helyen foglalkozott a sajtó a Pest Megyei Kormányhivatal határozata kapcsán a Normafa rehabilitációhoz kapcsolódóan kialakítandó Konkoly-Thege Miklós úti parkolót érintő fakivágásról, amellyel kapcsolatban a Hegyvidéki Önkormányzat álláspontja a következő:

A Budapest XII. kerület 9123/1 hrsz.-ú, a Konkoly-Thege Miklós út menti terület nem erdőövezet, besorolása szerint közlekedési terület, amelynek egy része már most is parkolóként üzemel.  A jelenlegi murvás parkoló meghosszabbításával nem nő a parkolóhelyek száma, hiszen ezzel egyidőben megszűnik a Normafa Síház előtti területen a több ezer négyzetméteres aszfaltozott parkoló, és a szintén aszfaltozott, sok helyen olajjal szennyezett buszvégállomás és buszforduló, amelyek évtizedek óta szégyenfoltja a Normafának. Annak területén többek között zöldfelület kialakítását tervezi az önkormányzat. A Konkoly-Thege úton a rendezett parkoló segít megszüntetni azt a gyakorlatot, hogy az autósok szabálytalanul és természetkárosító módon az erdőben, zöld felületen parkoljanak.

Bár a hatóság nem kötelez a területen kivágott fák pótlására, az önkormányzat természetesen a fákat pótolni fogja, és a parkoló zöldfelületén is őshonos fajokat ültet.

A sajtóban több helyen felmerült, hogy miért nem az elbontott Hotel Olimpia helyén létesül parkoló. Az épület lepusztult és elbontott vasbeton monstruma területének sorsáról az önkormányzat több körös egyeztetéssel kérdezte meg a környéken élőket, akik határozottan elutasították a parkoló ott történő létesítését. A hamarosan elkészülő új park az ott élők kérése alapján valósul meg. Rövidesen elbontjuk a védett erdőben évek óta üresen és kihasználatlanul álló Sport Hotel épületét is, ami így több ezer négyzetméterrel növeli a zöldterületet a Normafán.

Visszautasítjuk azt a vádat, hogy nem zajlott érdemi egyeztetés a Normafa rehabilitációjáról. A Normafa rehabilitációjáról közel két éven keresztül folyamatosan egyeztetett az Önkormányzat a természetvédő szervezetekkel és több tucat civil szervezettel. 2015-ben pedig a helyi népszavazáson a résztvevők 80%-a támogatta a Normafa rendbetételét az ott megfogalmazottak szerint. A fejlesztés az ott megfogalmazott és támogatott tervek szerint zajlik.”

Budapest Főváros XII. ker. Hegyvidéki Önkormányzat

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás