Hirdetés
greenfo/MTI

3. napja tart a Greenpeace tiltakozása a gdanski szénkikötőben, a környezetvédelmi szervezet aktivistái először megakadályozták egy szénszállító hajó kikötését, majd felmásztak a kikötői darukra, ahol a mára virradó éjszakát is töltötték.

A darukat még tegnap reggel le kellett állítani, miután 28 tiltakozónak sikerült feljutnia rájuk. A TVN24 kereskedelmi hírtelevízió ma reggeli beszámolója szerint tíz aktivista továbbra is a darukon tartózkodik.

Rendőrségi közlemény szerint a hatóságok “mediációs és egyéb” tevékenysége nyomán tegnap este 18 aktivista elhagyta az emelőgépeket, őket kihallgatásra vitték.

A Greenpeace tiltakozása tegnapelőtt kezdődött, akkor az aktivisták a szervezet Rainbow Warrior nevű vitorlás hajójáról vízre tett csónakokkal akadályozták egy importált mozambiki szenet szállító hajó kikötését. A tiltakozók 18 fős csoportjából két személy ellen ügyészségi eljárás indult, a vitorlás spanyol kapitányát és egy osztrák aktivistát a hajózás biztonságának veszélyeztetésével, valamint a határterületre vonatkozó előírások megsértésével gyanúsítják.

A tiltakozók azt szorgalmazzák, hogy 2030-ig tegyék szénmentessé a lengyel energiaellátást. Egyúttal tiltakoztak Lengyelország növekvő szénimportja ellen is.

A lengyel gazdaság, ezen belül az energetika szénszükségleteinek mintegy negyedét behozatalból fedezik. A tavaly bejelentett energiapolitikai kormánystratégia szerint Lengyelország a jelenlegi 80 százalékról 2040-re 30 százalék alá csökkenti a szénalapú energia részesedését az energiapalettán.

Nyitókép: a Greenpeace fotója az akcióról

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás