A rovat kizárólagos támogatója
(X)

A mai gyerekek számára magától értetődő és teljesen természetes, hogy ha el akarunk valahova jutni, akkor kocsiba ülünk és már indul is az autó. A mi felelősségünk szülőként, hogy idejében elkezdjük őket a környezetvédelemre tanítani és megmutassuk nekik, hogy milyen sok alternatíva lehetséges a közlekedés kiváltására zöld módon: azaz a környezetet egyáltalán nem – vagy legalábbis sokkal kevésbé – szennyezve.

Ezek ráadásul abszolút borítékolhatóak sportolásként is, és fantasztikus családi programokat lehet kerekíteni belőlük nem csak hétvégén, de akár egy kellemes, munka utáni délután is, hiszen amikor csak van rá lehetőség, nagyon fontos, hogy levegőztessük meg a gyerekeket, mert óriási szükségük van rá!

Arra is gondoljunk, milyen jó és hasznos, ha kipróbálhatják a tömegközlekedési eszközök széles repertoárját: imádni fogják, hiszen a gyerekeket teljesen lenyűgözik ezek a hatalmas monstrumok – igaz, ez nem teljesen zöld, de minél többen használjuk ezt a közlekedési formát, annál kevesebb autó lesz az utakon.

3 olyan közlekedési megoldást veszünk most sorra, amit érdemes bevezetni a napi rutinba és amibe mindenképpen megéri befektetni. Szeretnénk megmutatni, milyen a legjobb gyerek roller, miért jó a bicikli, illetve kielemezzük egy kicsit a tömegközlekedési eszközöket is gyerek szemszögből.

A rollerek

A rollerezés több szempontból is vonzó a gyerekek számára és nagyjából 2 éves kortól jellemző, hogy egyre több gyerkőcnek szerzik be a szülei. Azért szeretik annyira, mert ők tudják szabályozni a gyorsaságot, ám mégsem száguld úgy, mint egy bicikli, így kevésbé félelmetes. Rengeteg izmot kell hozzá megmozgatni, így tökéletes energia-levezető egy fáradt nap után – sokan kifejezetten ezzel járnak oviba, iskolába, így meg is van a mozgás öröme reggel és délután is.

Mivel nagyon függ a gyermek egyéni képességeitől és érdeklődési körétől, ezért egyáltalán nem kell erőltetni – nagyon valószínű, hogy látni fogja másnál, és e miatt jön majd meg a kedve hozzá. Van, aki előbb érez rá és van, aki később: a lényeg a legvégén mindig az, hogy örömét lelje benne és élvezze, amit csinál. Érdemes akár olyan típust választani, ami kombinálja a kismotor és a roller képességét, így sokkal praktikusabb és költséghatékonyabb is. Segítik gyakorolni az egyensúly megtartását és egyetlen mozdulattal átalakíthatóak a kívánt járművé.

Ami fontos, hogy érdemes egy minőségi darabba beruházni, mert egyáltalán nem mindegy, hogy mennyire stabil, mennyire bírja az ütéseket vagy a környezet viszontagságait. Egy minőségi rollert könnyű irányítani, jól gurul és a megfelelő biztonsági védőfelszerelésekkel kiegészítve maximálisan megbízható közlekedési alternatíva.

A rollerezés hamar lehet közös családi program, hiszen nagyon izgalmas együtt űzni ezt a sportot és róni a rollerköröket együtt, minőségi időt eltöltve.

A kerékpárok

Az egyik legkézenfekvőbb választás a kerékpár. Egyértelműen ezt használják legtöbben és a legnépszerűbb döntés a sportolni vágyók körében – továbbá természetesen azoknál is, akik szeretnének eljutni egyik pontból a másikba úgy, hogy közben ne használják az autójukat. Sok esetben még egyszerűbb és gyorsabb is, hiszen kikerüljük vele a dugókat és sokkal kevesebb időnk megy el a közlekedéssel.

A gyerekek nagy kedvence a futóbicikli, elsőként ez az a termék, amivel érdemes elkezdeni a biciklivel való ismerkedést. Ez is körülbelül 2 éves kor környékén kezd el érdekes lenni, miután a kismotor már pont unalmassá vált számukra, és szükség van valami újra. A futóbiciklinek csupán két kereke van, a gyermek lába leér, és ő hajtja magát oly módon, mintha futna – ezért a név. Azt mondják, hogy azok a gyerekek, akik sokat gyakorolják, később sokkal könnyebben fognak megtanulni pótkerék nélkül biciklizni, hiszen ez fantasztikusan fejleszti az egyensúlyozási képességet. A szülők döntése, hogy a futóbicikli után pótkerékre váltanak, vagy egyből megpróbálják anélkül – ezt is mindenki maga kell, hogy felmérje, mire képes a gyermek.

Óriási túrákat, kirándulásokat lehet vele szervezni, meg lehet mutatni, hogy oviból autó helyett ezzel is haza lehet menni, ráadásul olyan edzettséget ad a rendszeres használata, ami az egészség számára nélkülözhetetlen. Ha beiktatjuk, hogy hetente pár napot autó helyett a kerékpárokat vesszük elő a hétköznapi rutinban, már rengeteget tettünk a környezetünk megóvásáért.

A tömegközlekedési eszközök

Megmagyarázhatatlan rajongás van a gyerekek részéről a vonatok, villamosok, metrók, buszok iránt: a sort pedig igazából addig folytathatnánk, amíg csak eszünkbe jut példa, hiszen bármiről is legyen szó, mindegyik mellett fel tudunk sorakoztatni olyan indokot, ami számukra érdekes.

Ugyan sokkal kényelmesebb megoldás az autó, érdemes minél többször megmutatni nekik, hogy milyen felülni egy buszra, vagy megmutatni a jegyünket a kalauz bácsinak a vonaton. Ők ezt nagyon fogják élvezni, később pedig, amikor már nagyobbak egy kicsit, el lehet magyarázni, hogy miért fontos ezt beiktatni a mindennapokba és miért jó az, ha kevesebben használjuk az autóinkat.

Biztosak vagyunk benne, hogy ők ezt élménynek és nem nyűgnek fogják megélni, hiszen csillogó szemekkel fognak minden egyes történésre reagálni. Sok az ember, sok érdekes alkatrész kívül-belül, sokkal másabb szemszögből lehet nézni a kint történő dolgokat – bízzunk bennük!

A gyerekek a jövő generációi, az ő életük és jólétük szorosan összefügg a környezettel. A környezetvédelemre nevelés segíti őket abban, hogy kialakítsák a környezeti felelősségérzetüket és tudatosságukat. Ha már korán megtanulják, hogy minden napi döntéseik milyen nagy befolyással lehetnek az őket körülvevő világra, hogy fogyasztói szokásaik mekkora mértékben hozzájárulnak a zöldebb jövőhöz, akkor valószínű, hogy felnőttkorukra is felelősségteljes felnőttek lesznek belőlük, akik majd ugyanezt a szemléletet akarják átadni utódaiknak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás