Hirdetés

Tyrone Lavery még 2010-ben utazott a Salamon-szigetekre, miután eljutottak hozzá a pletykák a területen élő, hatalmas, fára mászó, kókuszdiót törő rágcsálóról. A szakértő kollégáival, John Vendivel és Hikuna Judge-al éveket töltött a régióban, mire sikerült az élőlénybe botlania.

„Az új faj, az Uromys vika, igen lenyűgöző – egy nagy óriáspatkány” – mondta Lavery, a Field Múzeum kutatója és az új tanulmány vezető szerzője. A szakértő hozzátette, a próbálkozások ellenére 80 éve nem fedeztek fel új patkányt a Salamon-szigeteken.

Miután Lavery a Vangunu-szigetre utazott, sokat hallott a helyiektől egy fán élő rágcsálóról, melyet vikának neveztek. Az évek során azonban a csapat nem bukkant az állat nyomára, Lavery pedig már kezdte kétségbe vonni, hogy valóban egy, a tudomány számára ismeretlen fajról beszélnek-e a helyiek. Végül egy kidőlt fánál sikerült befogni egy vikát. A kutató a példány vizsgálata közben hamar rájött, hogy tényleg egy új fajjal van dolga: az egyed a térség ismert patkányainak egyikére sem hasonlított. A későbbi elemzések alátámasztották az új faj felfedezését- írta az EurekAlertre hivatkozva az ng.hu.

A vika jóval nagyobb, mint a sokak által ismert házi patkány. Míg a világszerte elterjedt rágcsáló csupán 200 grammot nyom, az új faj közel 1 kilogrammos. Az állat testhossza az orrától a farkáig nagyjából 46 centiméter.

Lavery úgy gondolja, hogy a vika felmenői uszadékokon kerültek a területre, ahol aztán a hosszú elszigeteltség alatt új fajjá váltak. Bár az élőlényt még csak most fedezték fel, hamar súlyosan veszélyeztetett státuszt kaphat: a kis populációban élő állat élőhelyét a fakitermelés fenyegeti. Lavery szerint a vika olyan helyzetbe került, hogy amennyiben nem fedezték volna fel most, talán később már nem is tudták volna. A kutató úgy gondolja, a faj megismerése nem csak ökológiai szempontbóljelentős, hanem azért is, mert a patkány fontos szerepet tölt be a Vangunu-sziget lakóinak kultúrájában – a helyiek dalokat és gyermekverseket tanulnak róla. Lavery azt is kiemelte, a felfedezés jelentőségét tovább növeli, hogy évente csupán néhány tucat új emlőst találnak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás