A rovat kizárólagos támogatója
(X)

A mai modern társadalmakra jellemző a túlhasználat, túlfogyasztás – ezek a szokások vezetnek ahhoz, hogy a Föld készletei kimerülőben vannak. Talán még idejében felismertük ezt a problémát, de fontos, hogy minél előbb tegyünk is ellene. Ehhez gyűjtöttünk most össze öt olyan tippet, amivel környezettudatosabbá és fenntarthatóbbá tehetjük a mindennapjainkat.5 mindennapos tipp a környezetvédelemért
Az alábbiak számunkra tényleg nem jelentenek hatalmas változást, a bolygó azonban mindenképp hálás lesz érte!

Vásároljunk csomagolásmentes boltban!
A zero waste és minimalista életmódok egyre elterjedtebbek, hiszen mindkettőnek egyik kulcsgondolata a pazarlás és túlhasználat megelőzése. Ezeknek köszönhetően már számos csomagolásmentes boltot találhatunk, amelyek segítségével csökkenthetjük a kidobásra ítélt csomagolóanyagok és felesleges termékek használatát.

Átgondoltabban és tudatosabban kell ugyan elindulnunk vásárolni, azonban a termékek nagy részét egyenesen a saját tárolódobozába is kérhetjük, így nem kell otthon sem időt töltenünk ezek áttöltésével, mehetnek egyenesen a helyükre. A legtöbb ilyen üzlet törekszik arra is, hogy helyi kistermelőktől hazai termékeket forgalmazzanak, így nemcsak a tudatosságért tehetünk, ha ilyen üzletekben vásárolunk, hanem támogathatjuk vele a hazai vállalkozásokat is.

Szelektív gyűjtés

Számos településen megoldható a hulladékok szelektálása és ezek biztonságos elszállítása. Ez a mindennapokban minimális odafigyelést igényel, hosszútávon azonban egy fenntarthatóbb környezethez járul hozzá. Érdemes utánajárni, hogy lakhelyünkön milyen módon lehet szelektíven gyűjteni a hulladékot, és megnézni, hogy például a tejesdoboz papír vagy műanyag szemétnek minősül-e, ugyanis ez eltérően van kezelve régiónként. Ha lehetőség van rá, igényeljünk ingyenesen kérhető szelektív kukát, amelyet rendszeres időközönként elszállítanak így számunkra is egyszerűsödik a hulladékkezelés.

A komposztálás is jó alternatíva lehet a hulladék felhasználására és nem csak kertes házakban kivitelezhető. Sokféle otthoni komposztálót lehet vásárolni, amelyekkel többek között a növényeink számára készíthetünk komposztteát.

Mentsünk élelmiszert!

Vásárlás előtt gondoljuk át, milyen ételeket szeretnénk fogyasztani, mi fogyott el otthon és készíthetünk főzési tervet is. Ezzel nemcsak a felesleges vásárlást előzzük meg, de már számos helyen lehetőségünk van kedvezményesebb áron, lejárathoz közeli termékeket vásárolni . Ezek az élelmiszerek nem romlottak és megvásárlásukkal nemcsak a kidobásra ítélt élelmiszer mennyiségét csökkentjük, de egyben pénztárcabarát megoldást is jelent számunkra.

Ne pazaroljunk!

Hajlamosak vagyunk felhalmozni dolgokat, legyen az tárgy vagy élelmiszer, amire valójában nincs szükségünk. A környezetvédelem érdekében érdemes kicsit jobban átgondolni vásárlási szokásainkat. Mielőtt megveszünk valamit, igyekezzünk végiggondolni, hogy arra valóban szükségünk van-e, vagy csak egy újabb impulzusvásárlásról van-e szó.

Figyeljünk a termékek minőségére és anyagára is. Ezekre számos alternatíva áll rendelkezésünkre. Válasszunk mosható termékeket, mondjuk arctisztító korongot az eldobható vattapamacs helyett. Az anyagfelhasználás terén is érdemes tudatosnak lenni, inkább természetes alapanyagú dolgokat válasszunk. Ilyen például a pamut törölköző, mely fenntartható termék, hiszen nem meríti ki a nem megújuló forrásokat és ha kidobásra kerül, lebomlik.

Vásároljunk second-hand boltokban!

A használt nem egyenlő a rossz minőséggel. Amikor vásárlás előtt állunk, gondoljuk át a second-hand lehetőségeket is. Ezt a legtöbben a ruhákra levetítve értelmezik és ma már szinte kultúrája van egy-egy „turkálós” ruhabeszerző körútnak. Ilyenkor jóval kedvezőbb áron juthatunk szinte új vagy alig használt ruhákhoz. De nem kell itt megállni.

Manapság az elektromos készülékeket, közülük is kiemelve a mobiltelefonokat, nagyon gyakran váltogatjuk. Van, aki akár évente is megteszi a legújabb modellt. Vásárlás előtt gondoljuk át, milyen funkciókra van szükségünk, és nézzük meg, hogy használtan milyen lehetőségeink vannak. Hiszen az autókat is a legtöbb esetben így vásároljuk, miért ne működhetne más eszközökkel is?!

Nevelés kérdése

Felnőttként és szülőként is fontos feladatunk, hogy a következő generációknak is átadjuk ezt szemléletet. Minél kisebb korban ismerik meg ezt a fajta felfogást, annál könnyebben tudják az életük részévé tenni és nehézségek nélkül alkalmazni. Apró dolgokkal érdemes kezdeni, mint például a már említett szelektív gyűjtés, a tudatos vásárlási szokások vagy éppen a pamut törölközők használata. Ez egy igazán egyszerű lépés és semmilyen kellemetlen vagy extra erőfeszítést nem igényel.

Motiváljuk magunkat környezetvédelemre!

Sokszor egyszerűbb, ha nem vagyunk ezzel egyedül és remek lehetőséget ad kapcsolódni barátainkhoz, illetve más, hasonló érdeklődési körrel rendelkező emberekhez. Keressünk ilyen csoportokat a közösségimédia-felületeken, használjuk ki a kapcsolódó appokat, például a közösségi kerteket vagy komposztálási lehetőségeket! Osszuk meg egymással tapasztalatainkat, tippjeinket! Rengeteg hasznos podcast és videós tartalom is készül a témában, amikből ihletet meríthetünk.

Ezek az ötletek csupán néhány apró lépést jelentenek, amit a környezetünk védelme érdekében tehetünk.  A legfontosabb, hogy annyit vállaljuk amennyi nem okoz nehézséget, hogy be tudjuk tartani a mindennapokban – így válhat ez életünk szerves részévé. Kezdjük el már ma, hogy egy élhetőbb és szebb jövő álljon előttünk és a következő generációk előtt!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás