A rovat kizárólagos támogatója
(X)

Biztosan ismerős az a bosszantó érzés, amikor kiveszel a gyümölcskosárból egy almát, és abban a pillanatban muslicák tömkelege röppen fel alóla. Vagy éppen az, amikor leülsz egy nyugodt vacsora mellé az étkezőben, és azt látod, hogy folyamatosan a szemeid előtt repkednek ezek a kicsi, javarészt ártalmatlan, de annál sokkal idegesítőbb kis rovarok. De mégis mit lehet ilyenkor tenni? Szerencsére ma már számtalan természetes, humánus eljárás ismert, illetve vannak olyan trükkösebb, kifejezetten gyümölcslégy-problémára kifejlesztett módszerek is, amelyek garantáltan hatásosak.

Az alábbiakban részletesen kifejtjük, hogy mi miatt jelenhetnek meg ezek a rovarok az otthonodban – hogy a következőkben már ne okozzanak problémát –, bemutatunk pár házi praktikát és szakértők által ajánlott megoldásokat is muslica ellen.

Honnan jönnek?

Tisztában vagyunk vele: a muslicák olyanok, mintha egyszer csak a semmiből jelennének meg. De valójában több magyarázat is lehet az érkezésükre. Az egyik, hogy te magad viszed őket haza a megvásárolt élelmiszerekkel – ha nem is a kifejlett változatokat, akkor lehet, hogy „csak” a lárvákat, amik később kikelnek.

A másik, hogy a muslicák megéreznek a lakásodban egy nekik tetsző illatot, amit igen kifinomult szaglásukkal könnyen követni tudnak egészen addig, amíg el nem érnek az illat forrásához. A behatolás pedig igen könnyű számukra, hiszen annyira picik, hogy bármilyen apró repedésen keresztül egyszerűen bejutnak. Ha pedig már a résekben – vagy bent az otthonodban – vannak, indulhat is a szaporodás és a lárvák lerakása.

Miért épp a te otthonod?

Jó eséllyel azért éppen nálad jelentek meg, mert akarva-akaratlanul becsalogattad őket. Bárhol szívesen megtelepednek, legyen szó a konyháról, a fürdőszobáról, a pincéről vagy akár a padlásról – ahol megéreznek valamilyen fermentálódó ételt, máris ott teremnek. Ez nemcsak egy régebbi gyümölcsöt jelenthet, hanem a konyha lefolyójában érlelődő maradékokat, de akár egy nedves felmosót vagy egy erősebb szagú szemetest is. Gyakorlatilag mondhatjuk, hogy bármilyen rothadó dolog is legyen az otthonodban, ők garantáltan meg fogják találni. De nem kell megijedni, akkor sem, ha már megjelentek – az irtásuk ugyanis nem nagy ördöngösség.

5+1 praktika muslicák ellen

Nem mondjuk, hogy ha beveted ezeket a módszereket, egy csapásra megszűnik a muslica-probléma az otthonodban. Ez ugyanis egy hosszabb folyamat a még ki nem kelt lárvák miatt, amiket már valószínűleg szerte az otthonodban leraktak. Emellett azt is ki kell tapasztalnod, hogy nálad melyik eljárás jön be igazán. Ha a praktika megvan, akkor azonban csak pár napra lesz szükséged, hogy újra visszakapd a lakásod a betolakodóktól!

Gyümölcscsapda

Szuperül működnek a különböző gyümölcscsapdák. Ehhez fogj bármilyen gyümölcsöt, egy kis befőttes üveget, egy darab celofánt és egy befőttes gumit! Helyezz el az üveg alján gyümölcsdarabokat, majd fedd le a celofánnal, amin ejts apró lyukakat! Így, miután az illat becsalta őket, kimenekülni már nem fognak tudni. Gumival rögzítsd, majd várj pár napot, meglátod: az edényben fognak összegyűlni a zavaró kis muslicák!

Almaborecet

Az almaborecet egy igen vonzó anyag ezeknek az állatoknak. Tölts meg vele egy poharat, és járj el úgy, ahogyan a gyümölcscsapdánál leírtuk! Ha a gyümölcsös megoldás nem működött, lehet, hogy erre jobban fognak harapni. Tapasztald ki!

Biocsapda

A muslicák ellen sikeresen alkalmazható az irtószermentes csapda is, ami természetes, élelmiszer-jellegű anyaggal csábítja magához ezeket az apró rovarokat. A csapdából aztán a ragasztós felület miatt nem fognak tudni távozni, így megtisztulhat tőlük az otthonod. Az elszaporodottság mértékétől függően egy vagy két csapda elhelyezése elég lehet.

Mosogatószeres mix

Az almaborecetet bevetheted mosógatószerrel együtt is. Tölts meg egy tálat almaborecettel és adj hozzá pár csepp mosogatószert, majd alaposan keverd össze a mixet! Az édeskés beütésű anyag odacsalogatja az állatokat, a szappannak köszönhetően pedig azonnal belesüppednek a keverékbe, így nem tudnak továbbállni.

Bor, sör

Régóta áll egy negyedéig telt boros- vagy sörösüveg a hűtődben? Akkor állítsd azt is a muslica elleni hadjárat szolgálatába! Figyeld meg, hogy hol látsz kifejezetten sok gyümölcslegyet, és helyezd el oda az üveget! Az italok illata odacsalogatja majd őket, de mivel az üvegek szája alapvetően szűk, meg fogja akadályozni a muslicákat, hogy kitaláljanak belőle – így idővel belefulladnak majd az alkoholba.

+1. Megelőzés

Mint a legtöbb otthoni kártevő esetében, úgy a muslicáknál is igaz, hogy a legjobb védekezés a megelőzés. Persze, fentebb azt írtuk, hogy a kiirtásuk nem egy nagy ördöngösség, és ez így is van. De azért mégiscsak az a legjobb, ha nem is kell egyáltalán ilyesmivel bajlódnod, nemde?

Ehhez nem is kell sokat tenned. A legegyszerűbb, ha a gyümölcsöket és zöldségeket mindig elpakolod – vagy a hűtőbe vagy lezárható tárolókba. Ez akkor is igaz, ha ezek teljesen frissek, hiszen elég, ha néhány napig nem nézünk feléjük, máris elkezdhetnek erjedni, ami egyenes út a muslicákkal teli konyhához. Emellett figyelned kell a felületek tisztaságára is. A legjobb, ha mindig mosószeres vízzel, majd száraz konyharuhával áttörlöd őket.

Nem utolsó szempont a szemetes sem: ha kellemetlen szagok terjengenek belőle, akkor mindenképp azonnal cseréld le! Ez igaz akkor is, ha sok komposztálható dolgot dobtál bele egyszerre – például ha sok zöldséges ételt főztél, ami után a héjak, szárak és egyebek a kukában végezték – akkor érdemes rögtön kivinni. Ha igazán elővigyázatos vagy, akkor alapvetően kisebb szemetest használj és vidd ki gyakrabban! Ezekkel biztosíthatod, hogy ne kelljen a muslicák ellen harcolnod.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás