Hirdetés

Egy mély, 113 km hosszú repedés az Antarktisz jegén – növekedésével – komoly problémákhoz vezethet. Delaware méretű jéghegyet hagyhat maga mögött.

A vetődés fenyegeti az ún. ’Larsen C’ jégtáblát, a kontinens 4. legnagyobbját, melyet az elmúlt években komoly megfigyelés alatt tartottak, mióta szomszédja a ’Larsen B’ 2002-ben egy hasonló repedés miatt összeomlott. A növekvő repedés – melyet a NASA IceBridge Mission (NASA Jéghíd Projekt) fotózott le november 10.-én – végül leválást fog eredményezni. Egy 6500 négyzetkilométert befedő jégtömb leválását. Az antarktiszi jégtáblák folyamatosan változóban vannak, reagálva még a legkisebb mértékű hőmérsékletváltozásra is. A 70 mérföld hosszú vetődés ugyanakkor a ’Larsen C’ jégtábla eltűnését eredményezheti. A törés nagyjából 300 láb széles és fél kilométer mély.
A NASA jelentése szerint a repedés, noha még látható módon nem fut végig, de kiterjed az egész jégtáblára. Amint tehát olyan mértékben növekedésnek indul, a jégtábla egy hatalmas darabja leválik majd és nagyjából akkora különálló jégtáblaként fog lebegni az óceánon, „mint Delaware állam.” Ez nagyjából 6500 négyzetkilométert jelent, ami a ’Larsen C’ tábla 9-12%-át teszi ki.

Antarktisz British-Antarctic-Survey-relocating-Halley-VI-research-station

Az Antarktisz távoli tájain, más jégtáblák is szenvednek kisebb töréseket, ám együttes hatásuk hasonló fontosságú. A legsürgősebb ügyek egyike a British Antartic Survey (BAS: Brit Antarktisz Vizsgálat) ún. ’Halley VI’-os kutató-állomásának biztonsága, mely jelenleg mindössze 7 km-re fekszik a törésvonaltól a jégtábla leválni készülő oldalán. A BAS bejelentette, hogy az állomás odébb fog költözni, hogy elkerülje a jégtábla nagyobbik részéről való leválást, ami minden bizonnyal bekövetkezik majd, mikor a repedés végigszalad az egész táblán. És bár egy kutató-állomás áttelepítése nem kis befektetést igényel, a kutatócsapat optimista, mi több „izgatottan várja a kihívást” – nyilatkozta Tim Stockings – a BAS műveleti igazgatója – határozatában. Az állomás 2012 óta áll a jelenlegi helyszínén és Stockings állítja, hogy – még ha kisebb zavarokkal is, de – üzemelni fog a költözés alatt is.
A NASA Jéghíd művelete – hosszú-távú célja értelmében – továbbra is monitorozni fogja a vetődés növekedését, hogy adatokat gyűjtsön a változó sarkvidéki földek és tengeri jégsapkák helyzetéről. A projekt jelenleg 2019-ig élvez támogatást – írta az inhabitat.com. 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás