Felébredt a pusztító erejű alvó óriás – aggódik az ENSZ-főtitkár

2023. november 25.

Hírek

Határozott döntésekre van szükség az üvegházhatású gázkibocsátás globális csökkentése érdekében a hónap végén Dubajban megrendezendő COP28 éghajlatváltozási ENSZ-konferencián – jelentette ki háromnapos hivatalos antarktiszi útján csütörtökön António Guterres ENSZ-főtitkár. 

A nyugat-antarktiszi olvadás immár megállíthatatlan

2023. október 25.

Hírek

Nem számít, mennyivel csökken a szén-dioxid-kibocsátásunk, egy új tanulmány alapján a század végéig megállíthatatlan lesz a nyugat-antarktiszi jég gyorsuló olvadása – írja a The Guardian. Mindez a tengerszint emelkedése miatt különösen aggasztó, a régió teljes jégborításának eltűnése akár 5 méterrel is növelheti a tengerszintet.

Drámai lesz az Ítéletnapi-gleccser eltűnése

2023. január 16.

Hírek

Az antarktiszi Pines Island-öbölbe először 1985-ben hajózott az amerikai parti őrség jégtörője, a fedélzetén környezetvédőkkel, akik már akkor aggódtak az ide torkolló két óriási gleccser állapota miatt.

Gyors olvadásnak indulhat az Ítéletnapi-gleccser

2022. szeptember 9.

Hírek

Az antarktiszi Thwaites-gleccser a globális felmelegedés hatására a következő években gyors olvadásnak indulhat. A gleccsert a tudósok „ítéletnapi gleccsernek” nevezték el, mert nagy az esély arra, hogy a gleccser egyszer összeomlik, ami több tíz centiméterrel is megemelheti a tengerszintet.

Klímaaggodalom: még drámaibb a helyzet az eddig gondoltnál

2022. augusztus 16.

Hírek

A napokban két tanulmány is napvilágot látott komoly folyóiratokban, melyek a klímaváltozás kapcsán további aggodalomra adnak okot, és amelyek az elszabaduló, azaz, a természetben meglévő pozitív visszacsatolási folyamatok miatt már nem visszafordítható felmelegedés rémképét mutatják.

Már az antarktiszi hóban is ott a mikroműanyag

2022. június 9.

Hírek

A Föld legtávolabbi vidékén, már az Antarktiszon is kimutatták a mikroműanyagot, vagyis az 5 milliméteresnél kisebb plasztikdarabkákat a hóban. Ezek a levegőben utazva is megtehetnek több ezer kilométert, de lehet hogy az emberi jelenlét az Antarktiszon “mikroműanyag-lábnyomot” hagy maga után.

Ózonlyukas törékeny siker

2022. március 31.

Hírek

A nyolcvanas évek közepére vált nyilvánvalóvá, hogy az Antarktisz feletti ózonréteg elvékonyodása ellen cselekedni kell. Sok minden történt, de tavasszal még mindig rendszeresen ott a lyuk.