A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Január 20-án, a pingvintudatosság napján jelentették be, hogy brit kutatók műholdfelvételek segítségével új császárpingvin-kolóniát fedeztek fel az Antarktiszon. Ez jó hír, de így is van ok az aggodalomra a globális felmelegedés által veszélyeztetett fajjal kapcsolatban.

Az Antarktisz nyugati részén, Verleger Pointnál található költőhelyen kb. 500 madár él, ezt a pingvinguanónak köszönhetően vették észre, amelynek jellegzetes barna színe elüt a hótakaró és a sziklák színétől.

Peter Fretwell brit kutató hangsúlyozta, hogy bár a felfedezés remek hír, egy kis kolóniáról van szó, amely egy olyan térségben található, ahol erősen olvad a jégtakaró.  A pingvinkolóniák sokszor elzárt, nehezen hozzáférhető helyen élnek, ahol a mínusz hatvan Celsius-fokos hideg sem ritka. Ezért az elmúlt 15 évben a brit antarktiszi kutatóprogram kutatói műholdfelvételek segítségével kutattak az újabb csoportok után. A ma ismert kolóniák felét ezzel a technológiával fedezték fel.

A császárpingvin 1,20 méteres magasságával a legnagyobb a 18 pingvinfaj közül.  A császárpingvinek rendszerint a tengeri jégen költenek, így ha a jelenlegi ütemben folytatódik a globális felmelegedés, az évszázad végéig a kolóniák 80 százaléka kihalhat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás