Hirdetés

A cápatámadásokról készített feljegyzések alapján a nagy fehér, a bika- és a tigriscápa a három legveszedelmesebb faj a világ tengereiben, mondta el George Burgess, a floridai cápakutatási program igazgatója. Ausztráliában évi 12 embert ölnek meg a cápák, és kb. 12000 cápát ölnek meg az emberek óránként!

A „nagy hármas” nem csak azért nagy, mert a feljegyzések kezdete, az 1500-as évek óta ők támadtak a legtöbbször az emberre, hanem mert testméreteik alapján is kiemelkednek az átlagos cápafajok közül. A nagy fehér cápa akár tízméteresre is megnőhet. A szakemberek szerint viszont fontos meglátni a kapcsolatot a támadások gyakorisága és az állatok méretei között, hiszen ezek az állatok már elég nagyok ahhoz, hogy ne féljenek az embertől csupán annak méretei miatt.

A nagy fehér számlájára az elmúlt ötszáz évben 279 támadás írható, ebből 78 volt halálos. A tigriscápa 101-szer, a bikacápa 93-szor támadt emberre. Fontos tényező, hogy a ragadozók kénytelenek megosztani a felségvizeiket az emberrel, magyarán sokszor pont ott vadásznak, ahol az emberek fürdenek. „Tulajdonképpen minden, három méternél nagyobb, ragadozó cápa veszélyes az emberre” – mondta el a szakértő.  Ugyanakkor fontos adalék, hogy a cápák nem vadásznak az emberre, sőt egyes szakértők szerint főleg a fiatalabb, tapasztalatlanabb egyedek támadnak rá a tengerben úszókra vagy szörfözőkre. Egyszerűen nem tanulták meg még, hogy azonosítsák az embereket, és összetévesztik őket valamelyik másik prédaállattal. Olyan cápáról, ami szándékosan emberekre vadászik, nem nagyon van feljegyzés.

Ráadásul érdemes tudni, hogy elég kicsi az esélye annak, hogy egy cápa megtámad egy embert. Az adatok szerint ez az elég kicsi egészen pontosan egy a 3,7 millióhoz. Arra, hogy egy másik ember öl meg minket, egy a tizenhatezerhez az esély.- írta az index.

 

Százmillió cápa pusztulhat el évente a halászat miatt

 

Százmillió cápa pusztulhat el évente a halászat miatt

Az agresszív túlhalászat néhány cápafajt a kihalás felé sodor. Boris Worm, a vizsgálat vezetője és a Dalhousie Egyetem biológusprofesszora szerint az elemzés azt mutatja, hogy évente 15 cápából egyet halászok pusztítanak el. „Az uszonyok iránti egyre nagyobb igény a cápákat egyre védtelenebbé teszi.”

A cápa hatalmas fogai és gigantikus szája riasztó látvány, ennek ellenére az embert legkevésbé fenyegető állatfajok közé tartozik. A természetfilmek is bizonyítják: korántsem az az első dolga, hogy rárontson minden tengerben úszó személyre. A monacói oceanográfiai intézet a cápatámadások tényleges súlyának felmérése, a közvélemény megnyugtatása érdekében tanulmányt készített arról, hogy évente hány embert ölnek meg a különböző állatok.

A paradox eredmény: a szúnyogok a legveszélyesebbek, mivel a malária és más betegségek terjesztésével évente mintegy kétmillió ember halálát okozzák szerte a világon.  Cápák a gyiloklista végén >>>

Kapcsolódó anyagok:

Ausztrál cápaharc: csak a kormány gyilkol

Ellentmondásos cápamentesítés

Ausztrál cápaharc: csak a kormány gyilkol

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás