Hirdetés
(X)

A környezetbarát, számtalanszor újrahasznosítható műanyag zsaluhéjak területen piacvezető Meva a fenntarthatósági alapelvek mentén építette fel dunakeszin új regionális szolgáltatási központját, ahonnan hamarosan a szolgáltatás export is elindul. Az üzemi működés minden területén alkalmazott csúcstechnológiával végzik majd itt a zsalukarbantartást, –javítást és –tisztítást nemcsak magyar, hanem nyugat-európai kivitelezők számára is.

A 30 éve Magyarországon működő, és az építőiparban tapasztalható kereslet-visszaesés ellenére 2023-ban is 2,5 mrd Ft nettó árbevételt elérő MEVA Zsalurendszerek Zrt. életében a most elkészült zöldmezős beruházás jelentős mérföldkő. Ezzel ugyanis lehetővé vált, hogy a telephely regionális logisztikai központként csúcsidőben akár nyugat-európai kivitelezések minőségi beszállítója legyen, azaz meginduljon az építőipari szolgáltatásexport.

És ami legalább ennyire fontos: az üzem tervezése, kivitelezése és természetesen működése is a vállalat nemzetközileg követett filozófiájának is megfelel, amely 20 éve szabadalmaztatta és azóta is piacvezetőként kínálja a számtalanszor újrahasznosítható, környezetbarát műanyag zsaluhéjat.Ehhez a gondolkodásmódhoz illeszkedik a regionális szolgáltatási központként működő új telephely kialakításának minden részlete, amellyel célunk természetesen a sikeres üzleti tevékenység mellett ­, hogy a lehető legkevesebb energiafelhasználással, a lehető legkisebb ökológiai lábnyommal működve, a fenntarthatósági elveket messzemenőkig figyelembe véve mutassunk példát a magyar gazdaságban.” – mondta el Botta D. Mihály, a MEVA Zsalurendszerek Zrt. magyarországi vezérigazgatója.

A 25 000 m2 területen felépült új cégközpont 3000 m2-es területű csarnokában kaptak helyet az irodák és egy 400 m2, oktatásokra is alkalmas bemutató csarnok, a lakatosüzem, a kisalkatrész raktár és az 1400 m2-es mosócsarnok. A kiszolgálás rugalmasságát a 18 000 m2-es térkövezett tárolótér segíti.

Minden részletben a fenntarthatóságra törekedtek

A mintegy nettó 3 milliárd forintnyi beruházással létrejött telephelynek mind a kialakítása, mind pedig az üzemeltetése minden területen energiatakarékos és jövőbe mutató.

Az irodák mennyezethűtéssel és –fűtéssel, valamint padlófűtéssel ellátottak. Különleges, ritkán alkalmazott megoldás, hogy a csarnokterekbe is padlófűtést telepítettek. A hűtési-fűtési energiát talajszondák és víz-víz hőszivattyú rendszerek biztosítják. Az épületbe a legkorszerűbb led világítóberendezések és energia-visszanyerős levegőkeringtető rendszerek épültek be az elektromos energia felhasználásának minimalizálása érdekében.

A tárolóterület kialakításánál szempont volt a tehergépjárművek optimális útvezetése körforgalom, ún. egyirányú rendszerben. A károsanyag kibocsátás csökkentése érdekében hamarosan a belső égésű homlokvillás targoncák elektromos targoncára történő cseréje következik. Az ehhez szükséges energia- felhasználás kézben tartását segíti majd a közeljövőben a teljes tetőfelület napelemekkel történő fedése, ennek során jelentős teljesítményű energiatárolókat is beépítenek.

Csúcstechnológia szolgálja a szolgáltatás exportot

A zsaluiparban egyedül Meva új központjában alkalmazott zsalutisztítási technológia Európában a legmodernebb számít. Mindössze néhány példány működik a világon az üzembe beépülő a Meva keretes zsalurendszereinél alkalmazott műanyag kompozit zsalutábla polírozására alkalmas, teljesen automata csiszolóberendezésből is.

Hamarosan megkezdi működését a teljes mértékben automatizált, emberi erőt nem igénylő mosóautomata, amely szintén az innováció része. A berendezések energiaellátását a 3×1000 Amper áramerősség kiszolgálására alkalmas transzformátor állomás biztosítja majd. A mosócsarnok kialakításakor már a tervezésnél szempont volt a mosáskor keletkező víz tisztításának és újrahasznosításának biztonságos megoldása.

A zsalutisztítási technológia számtalan részletében fejlődött a korábbi telephely lehetőségeihez képest: a zsalutáblák felületének javítása egy 40 m hosszú görgősoron történik, amelynek fő egysége az 1350 bar-os nagynyomású mosó, ami sokkal hatékonyabban távolít el minden ráégett betonréteget a zsaluzatokról.

A beruházásnak köszönhetően jelentősen nőtt a tisztítási-  és javítási kapacitás, amely jelenleg műszakonként már most eléri a 350 m2-t. A próbaüzemet követően a szerkezetépítő cégek körében egyre népszerűbb szolgáltatás egyidőben még többek számára válik elérhetővé.

 Kapacitásbővítéssel és oktatással várják a szerkezetépítőket

 „Annak érdekében, hogy a saját bérleti parkunk és az ügyfelek saját zsalueszközeinek vonatkozásában még gyorsabban vállalhassuk a javításokat, a lakatos csarnokban egy, a legkorszerűbb elvárásoknak megfelelő kombinált (acél/alu) részecske elszívórendszer mellett 4 db híddaru és összesen 6, célszerszámokkal felszerelt lakatosállás várja a megrendelőket.”- mondta a vezérigazgató.

Hamarosan elkészül az a 400 m2-es bemutató csarnok, amelyben kialakított oktatóterem várja majd a ma és a holnap szakembereit. A fejlesztés része volt, hogy mostantól a cég népszerű továbbképzéseit saját telehelyén tarhatja, ahol a legkorszerűbb zsaluk alkalmazását, és a látszóbeton felületeknél egyre gyakrabban alkalmazott műanyag zsaluhéj hegesztési és polírozási fogásaira is bemutatják. Ide várják ezentúl az oktatási intézmények tanulóit, illetve szerkezetépítő cégek munkatársait.

Részletek: 1500 alkalom egy zsaluhéjjal

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás