A rovat kizárólagos támogatója

A Fertő tó Barátai Egyesület továbbra is átláthatóságot kér a kormány, azon belül is az Építési és Közlekedési valamint az Agrárminisztérium részéről a Fertő tavi vízitelep fejlesztésével kapcsolatban. Az eredetileg tervezett – a civil szervezetek mellett az MTA Biológiai Tudományok Osztálya és az UNESCO által is kritizált – beruházás jelenleg nem rendelkezik érvényes építési engedéllyel, és a Fertő tó Barátainak április 29.-én küldött végzés alapján a tervezett fejlesztés környezetvédelmi engedélyének és vízjogi engedélyének sorsa is bizonytalan jelenleg.

A civil szervezet véleménye szerint mindez lehetőséget teremt arra, hogy az állam teljesen újra gondolja a beruházást, annak célját és léptékét.

A Fertő tavi vízitelep fejlesztésével kapcsolatban már évek óta folyik a jogi csatározás a természetvédelmi érdekeket képviselő civilek és a tó partján és medrében, természetvédelmi és UNESCO világörökségi területen 77 hektáros turisztikai fejlesztést vizionáló kormányzat között. 2023 szeptember 29-én a Greenpeace kezdeményezésére a bíróság a környezetvédelmi működési engedélyt részben hatályon kívül helyezte, amit az illetékes kormányhivatal tulajdonképpen változatlan formában újra kiadott november 14-én ezért azt a Fertő tó Barátai Egyesület ismét megtámadta. Legújabb fejleményként az egyesületet április 29-én az illetékes vízjogi hatóság arról értesítette, hogy a vízjogi engedéllyel kapcsolatos eljárást megszüntette. “Itt a lehetőség arra, hogy az állam a helyi lakosság, a civil szervezetek és az UNESCO szakértőinek bevonásával új terveket dolgozzon ki a már több mint 5 éve lezárt Fertő tavi vízitelep valódi rekonstrukciójára, beleértve a terület nagy részén kívánatos természetes állapot helyreállítását is.” közölte Major Gyula az Fertő tó Barátai Egyesület elnöke.

A civilek kezdeményezésére ezév februárjában a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kurzushetet szervezett hallgatói számára, ahol a fiatalokat arra kérték, hogy dolgozzanak ki alternatív fejlesztési javaslatokat a területre. A kurzushétről beszámoló Építészfórum cikke alapján mind az öt pályamunka sokkal kisebb épített felületet javasol a turisztikai lehetőségek megtartásával. Ahogy az egyik hallgatói csapat fogalmazott: “A térségben az ember és a táj között kialakult finom egyensúlyt teljesen felborítja a jelenlegi beépítés,” ezért a tervük célja az egyensúly a visszaállítása. Fentiekkel összhangban van az UNESCO Világörökségi Tanácsának legutóbbi ülésén elfogadott jelentés, amely szintén a kiemelkedő egyetemes érték helyreállításának fontosságára helyezi a hangsúlyt.

“A fentiek fényében megdöbbenéssel olvastuk Lázár János nyilatkozatát, amiből az derült ki, hogy a területen építési tevékenységek kezdődtek május 10-én. Az MTI-nek eljuttatott közlemény alapján ideiglenes víz- és elektromos infrastruktúra, burkolatok és egy 6 méter széles, mintegy 950 méter hosszú út, parkolóhelyek és kerítés kialakítása kezdődött a területen. Ezek a beavatkozások engedély kötelesek, de a pontos tervekről az érintett feleket – köztük a civil szervezeteket – nem tájékoztatták” jelentette ki Kun Zoltán a Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetségének elnöke.

Az UNESCO szakértői megállapították, hogy bármilyen jövőbeni fejlesztés előtt az osztrák és a magyar kormánynak közösen meg kellene állapítania a tó egészének turisztikai, gazdasági terhelhetőségét. Ennek ellenére a World Heritage Watch legfrissebb jelentése (lásd 115. oldalon) még mindig arról számol be, hogy mind az osztrák, mind a magyar kormány figyelmen kívül hagyja az UNESCO ajánlásait

Fertő-tavi “nagy fal” kép: Kun Zoltán

A Fertő tó jövőbeni kezelésének fontos eleme a klímaváltozás hatásaira való felkészülés, amivel kapcsolatban a tó partjára és medrébe tervezett épületek, építmények a rossz irányba tett lépésnek tekinthetők. A történelmi adatok is azt mutatják, hogy a Fertő tóra a jelentősen ingadozó vízszint volt jellemző, ehhez kellene ismét alkalmazkodnunk a tájhasználattal. A tó ökológiai állapotának helyreállítására kiváló lehetőséget nyújt a ENSZ Biológiai sokféleség egyezménye, aminek a keretében 2022 decemberében Montreálban a részes felek, köztük Magyarország is vállalta a leromlott élőhelyek 30%-nak helyreállítását.

Major Gyula a fentiekhez hozzátette: “Egyesületünk üdvözli Lázár János kijelentését miszerint: „meg kell találni a harmóniát és az egységet a természet és az oda látogatók érdekei között”. Ugyanakkor kérjük a miniszter urat, hogy korábbi ígéreteinek megfelelően hozza nyilvánosságra a május 10-én megkezdett munkálatok terveit, és engedélyeit. Kérjük továbbá dr. Farkas Ciprián Sopron polgármesterét, korábbi ígéretének megfelelően érje el a minisztériumnál, hogy az állam, mint beruházó a helyi lakossággal egyeztetve, az UNESCO ajánlásaira tekintettel, a természetvédelmi érdekek figyelembe vételével a lehető legrövidebb időn belül nyissa meg a vizitelepet. Az önkormányzat szervezze meg azokat a fórumokat ahol a soproniak, a civil és szakmai szervezetek kifejthetik ígényeiket a vizitelepre vonatkozóan. Ehhez a mi egyesületünk a MOME diákjai által kidolgozott javaslatokkal kíván hozzájárulni.”

Kapcsolódó anyagok:

A fertő-tavi fecskevédelemért állt bíróság elé Udvaros Dorottya

A kormány az UNESCO szakértői előtt azt ígérte, egyeztet a civilekkel a Fertő tóról

Agymenés a Fertő tónál: 23 méter magas kilátó és 445 méteres házsor

Az orbáni természetpusztítás miatt bukhatjuk a Fertő-táj világörökségi címét

Cinikus kormánypropaganda: a természetvédelemnek teremtésvédelemmé kell válnia

Fecskementő és a természetet védő Greenpeace-aktivistákat ítélt el a bíróság

Fel akarták szántani a Fertő tavat

Fertő-tavi kormánycinizmus: a lerombolt, jelenleg építési területen pozitív változás történt az élővilágban!

Magyarország megdöbbentő cinizmusról és alkotmányos tudatlanságról tett tanúbizonyságot

Major Gyula a Fertő tavi civil harcos

Mi a helyzet a Fertőn? – Gyors update Rodics Katalintól, hogy tisztán láss!

Nem engedi el Lázár a fertő-tavat romboló giga beruházást

Orbán görcsösen ragaszkodik a Fertő tavi természetkárosításhoz

Orbánék csak nem tudnak leállni, újra kiadták a Fertő-parti luxusberuházás engedélyét!

Valóban itt az idő a Fertő tavi beruházás újratervezésére

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás