A rovat kizárólagos támogatója

Megérkezett a minisztérium válasza a Párbeszéd-Zöldek kérdésére, hogy a klímaváltozás hatásait figyelembe véve változtatnak-e a Fertő tavi terveken. Csepreghy Nándor az Építési és Közlekedési Minisztérium miniszterhelyettese egész elképesztő cinizmussal képes volt leírni a levélben, hogy a letarolt Fertő-parton a fejlesztés pozitív változásokat hozott a terület élővilágában!!

Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 42. §-ában foglaltak szerint a Lázár János miniszterhez nyújtott be Szabó Rebeka (Párbeszéd) országgyűlési képviselő “Befolyásolják a klímaválság hatásai a kormány Fertő tavi terveit? ” című, K/3396. számú írásbeli kérdést, melyre  Csepreghy Nándor az Építési és Közlekedési Minisztérium miniszterhelyettese válaszolt.

A tények makacs dolgok, pláne az olyanok, amelyeket tulajdonképpen bármikor láthatunk és saját magunk is megtapasztalhatunk. A minisztériumban viszont úgy látszik, fogalmuk sincs arról, hogy tönkretették a területet. De inkább csak hülyének néznek minket.
Jelenleg a Fertő tónál letarolt pusztaság nemhogy nem vonzza, egyenesen taszítja az élőlényeket. Persze azt tudjuk, hogy a Fideszben szeretik a steril, letérkövezett, zöldmentes helyeket. A Fertő tó partját is pont ezzel tették tönkre „fejlesztés” címszóval.

Fertő-tó felfüggesztett munkálatok 2023 március Fertő tó Barátai Egyesület

A válaszban pedig különösen cinikus, hogy a világörökségi helyszínre hivatkoznak, miközben elsőnek például a táj jellegét megadó cölöpházakat dózeroltatták le, majd számlázták ki annak árát a tulajdonosoknak.
Most, hogy se víz, se pénz nincs a befejezésre, az élővilág helyett kerítés, Mészáros Lőrinc dömperei után pedig csak pár hátrahagyott építkezési elem maradt. Az ő zsebét persze már kitömte néhány százmillió forinttal ez a környezetpusztító beruházás is.
Azok pedig, akik éveken át dicsőítették a természetet eleve halálra ítélő projektet, most szép csendben lapítanak, hátha így majd elalszik ez a felháborító történet.
Csak az a baj, hogy hosszú évekre tették tönkre ezzel Sopron és környéke turizmusának egy részét.

A maszatolás és sumákolás helyett a területet mielőbb rendezni kellene, és egy modern, a táj jellegét, szellemiségét, az élővilágot védő rekonstrukciót megvalósítani.
Ehelyett továbbra is ragaszkodnak egy ostoba, befejezetlen fideszes beton-Disneylandhez, amely körül csak halott táj és átlátszó hazugságok vannak! – írta Jakál Adrienn, a Párbeszéd – ZÖLDEK soproni önkormányzati képviselője, elnökségi tagja Facebook-bejegyzésében.

Kapcsolódó anyagok:

Áder újabb másfél milliárdos fenntarthatósági zöldrefestése

Tegye a Fertő-partot a veszélyeztetett örökségek listájára az UNESCO

A Fertőtlen Part Natura 5000-es területen kalauzol Litkai Gergely

Kiszáradás fenyegeti a Fertő-tavat

Mi lesz veled Fertő-tó?

Visszavonatta a bíróság a Fertő tavi beruházás engedélyét

77 hektáros magyar rém/népmese

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás