Befejezetlen párbeszéd – Tordai Bence mondatai

2024. június 14.

blog

Csöppet sem voltam meggyőzve, mikor 2013-ban az LMP állítólagos baloldala (annak egy frakciója: Karácsony Gergely, Jávor Benedek, Szabó Tímea stb.) kivonult a pártból és a Párbeszéd (ma Párbeszéd – A Zöldek Pártja) néven csatlakozott az MSzP-hez. Szerintem az LMP (Schiffer András) – Élőlánc (Lányi András) konfliktus után (mindkettő a Védegyletből szakadt ki) ez az esemény… Tovább »

Zöldfogyatkozás – EP-választások után

2024. június 11.

blog

Még dolgoznak a végső adatokon, de az Európai Unióban a 2024-es választások vesztesei a zöldek (Greens/EFA) és a liberálisok (Renew). 2-3%-ot veszítettek. A szkeptikusok és a pillanatnyilag sehová sem tartozók (ilyen a Fidesz nevű szabadcsapat is) aránya nőt ennyivel. Nem sok, csak a hazai események tükrében válik megjegyzendőnek.

Katasztrófahelyzet a hulladékgazdálkodásban

2024. március 18.

Hírek

Gyakorlatilag összeomlott a visszagyűjtési rendszer! A napokban írta meg a sajtó, hogy a fémhulladékok területén a MOL-koncesszió tavaly nyári elindulását követően 40 %-nyi fémhulladék eltűnt a visszagyűjtési rendszerből.

Évek szállanak a paksi fák alatt

2024. március 13.

Hírek

Hogy az eredeti határidők teljességgel légből kapottak és tarthatatlanok, hogy a várható minimum 10 éves csúszás óriási költségnövekedéssel fog járni, hogy a Krím-félszigetet 2014-ben megszálló Oroszországra bízni egy ilyen stratégiai projektet súlyos kockázatokat hordoz, hogy ehelyett az energiahatékonyságra és a megújuló energiaforrások elterjesztésére valamint a hálózat és a energiatároló kapacitások fejlesztésére kellett volna fordítani a… Tovább »

Orbán évértékelése: felértékelődött a zöld, vagy választási bullshit gyűjtemény?

2024. február 22.

Hírek

Ha a megújuló energiákból is lehet lopni, akkor miért blokkolják a szélenergiát? Az akkuipar állam az államban-miért, és hogyan teszi tönkre életterünket és iparszerkezetünket?  Orosz energiafüggés mindenáron? Európa akkuhulladék temetője leszünk? Milyen gazdája lesz a Mohu a katasztrofális hungarikum hulladékgazdálkodásnak? Zöldpárti kakasviadal: Párbeszéd kontra LMP. Miért kritikus zöld szempontból a júniusi EP választás? Merre tovább… Tovább »

A fidesz polip Sóskúton is

2024. február 5.

Hírek

Fideszes szálak a sóskúti akkumulátorbontót tervező Andrada-csoport körül. Úgy tűnik, a szlovén szakmai befektető nagyon is közeli kapcsolatokat ápol a magyar kormányzati holdudvarral és a külügyi vezetéssel.

Titkos a Kínának odaígért magyarországi nagyprojektek listája!

2024. január 10.

Hírek

Még októberben vett részt Orbán Viktor miniszterelnök (egyedüliként az uniós vezetők közül) a kínai „Egy övezet, egy út” program találkozóján Pekingben. A szűkszavú beszámolók szerint „tíz gazdasági jellegű megállapodást” is aláírt Magyarország és Kína a találkozón. Hogy pontosan miket, arról se a miniszterelnök, se a kormánysajtó nem számolt be.

Összenő, ami összetartozik. Az LMP a Fidesz trójai falova?

2024. január 8.

Hírek

Tarlós Istvánt lehet nem szeretni, de egy őszinte ember. Néhány napja kikotyogta, hogy Vitézy Dávid esetleges főpolgármester-jelöltsége az LMP és a Fidesz közös tervezgetésének az eredménye. Ez nem annyira meglepő, tekintve, hogy Rogán Antal és csapata a választási törvény teljes átírásától a hazug lejárató propagandáig számos trükköt bevetett már az ellenzék gyengítésének reményében.

A sejtelmes LMP – Lebegés a politikai (z)űrben

2023. december 11.

Hírek

A természet és -környezetvédelem ügye vajon az LMP Ungár Péter óta megváltozóban lévő, gyanúra okot adó politikája? Szerintem igen, hiszen ma az egyetlen, a területen önállóan működő pártszerű képződmény. Az akkumulátor-ügyek kivételével azonban szerintem semmi komoly nincs a környezet politikájuk fókuszában, s azt is igen dilettánsul művelik, a területen nyomuló civilszervezetek nem is kérnek belőlük.