A rovat kizárólagos támogatója

Ha a megújuló energiákból is lehet lopni, akkor miért blokkolják a szélenergiát? Az akkuipar állam az államban-miért, és hogyan teszi tönkre életterünket és iparszerkezetünket?  Orosz energiafüggés mindenáron? Európa akkuhulladék temetője leszünk? Milyen gazdája lesz a Mohu a katasztrofális hungarikum hulladékgazdálkodásnak? Zöldpárti kakasviadal: Párbeszéd kontra LMP. Miért kritikus zöld szempontból a júniusi EP választás? Merre tovább zöldpolitika?

Orbán Viktor február 17-én tartotta évértékelőjét a “karmelita főhadiszállás” lábánál a Várkert Bazárban. melyben az energiapolitika (energiafüggetlenség) és zöld átállás fajsúlyos helyet kapott. Orbán évértékelőjében az akkumulátoripar mint a nagy gazdasági kitörés szerepelt, bár az akkumulátor szó kiejtése nélkül.  Szerinte a magyarországi zöld autótechnológiai átállás hatalmas gazdasági és politikai siker.

Első hallásra sok pozitívnak tűnő és közhelyes zöld állítást tett, amelyek valóságtartalmáról is szólunk a mai podcastban. A hazai helyzet mellett kitekintünk az Európai Unióra is a hulladékhasznosítástól a klímaváltozásig.

Sarkadi Péter beszélgetőtársa Jávor Benedek, a Párbeszéd – ZÖLDEK európai parlamenti listavezetője, elnökségi tagja

A beszélgetés első felében az orbáni mondatok kerültek górcső alá:

A folyók vize beömlik az országba, de csak rajtunk múlik, hogy mennyit tartunk itt.
A biztonsági és környezetvédelmi szempontokat figyelembe kell venni és csak az európai előírásoknak megfelelő üzemeket szabad engedélyezni, miközben a gyárak építése terén más országokkal is versenyezni kell, amelyben a magyar kormányt Orbán szerint „a külföldről pénzelt dollárbaloldal” akadályozni próbálja. Magyarországon el kell kerülni, hogy bezárják az autógyárakat és áthelyezzék máshova. Győr, Kecskemét, Debrecen, Szeged, Szentgotthárd – hozza a példákat, hozzátéve, hogy több mint 13 ezer milliárd forintot termel az autógyártás Magyarországon.

A jövő a zöld energiáé

A kormány stabilitásának hála villámgyorsan tud alkalmazkodni az ország a változásokhoz, ez behozhatatlan versenyelőny, azért is csípi oly sokak szemét – jegyezte meg Orbán.  A zöld energiával tisztább, élhetőbb lesz az ország és megszabadulhatunk az energiafüggőségtől.
Paks élettartamát meghosszabbítjuk, Paks II-t megépítjük, és jönnek a naperőművek, ez utóbbi szektorban minden eddigi rekordot megdöntött az ország – állítja Orbán.
A miniszterelnök szerint hamarosan felépülnek a tartalékerőművek, mindössze néhány évre vagyunk az energiafüggetlenség korszakától. Az már keményebb dió, hogy hogyan tároljuk a megtermelt energiát, de már csak néhány év kérdése, és a személyes életterünkben mindenhol ott lesznek az energiatároló-eszközök, erre a kormány több száz milliárd forintot fordít.

És amiről a műsor második felében szó esik:

EP-választás zöld szemmel. Mi várható az új EP-ben, milyen hatással lehet ez az EU környezetpolitikájára, a Green Dealre (már most támadás alatt, pl. természethelyreállítási jogszabály, a növényvédőszereket visszaszorító jogszabály, klímapolitikai ambíciók stb.).

Mivel kampányolnak a zöldek (február elején Lyonban volt kongresszusuk, ahol elfogadták a két csúcsjelöltjüket, és a választási manifesztót is).

Szélsőjobb és a gazdatiltakozások: tényleg a zöldek, illetve a zöld politika a gazdák ellensége?

Új EU-s 2040-es klímacél a közelmúltban elfogadva: 90%-os kibocsátáscsökkentés.

Itthon hogy áll mindeközben  a környezetügy? Akkugyárak, iparszerkezet hulladékgazdálkodás

Igazságos zöld átállás– hogy lehetne ezt megvalósítani?

Miért gond a szélenergia blokkolása?

Hogyan jut el a zöldpolitika a uniós és a hazai választópolgárokhoz?

Zöld aréna: Párbeszéd-Zöldek kontra LMP – lesz.-e Barabás Richárd – Ungár Péter nyílt vita?

Kapcsolódó cikk a Zöld Hangon:  „Szociálisan igazságos, méltányos zöld átállást!”

Nyitókép: Jávor Benedek fotó: Sarkadi Péter / greenfo

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

Kapcsolódó anyagok:

Orbán évértékelőjének zöld bullshittjei

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás